Първият български портал Дир.бг, който чества своята 20-годишнина, го отпразнува и с изискан коктейл, на който присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият служебен министър председател Огнян Герджиков, председателят на ПЕС Сергей Станишев, депутати, социолози, политолози, бизнесмени, творци, колеги и приятели и конкуренти на портала.

Вицепремиерът Томислав Дончев се обърна към екипа на Дир.бг и заяви:

"Помня периода, когато се родихте, което показва, че съм малко по-голям от вас. Бяха едни хубави години, когато повече грамотни хора можеха да работят с DOS и знаеха командата dir - за директория, когато интернетът беше пуст, когато в него имаше малко ресурси на български и най-вече времената, в които интернетът можеше да се чуе.

20 години е страхотна възраст, където по чуден начин се съчетават младежкия ентусиазъм и някакъв натрупан опит. Убеден съм, че най-доброто предстои.

Има едно клише, че днес плуваме от море от информация. Имате мисията освен да създавате новина, да формирате мнения, да карате хората освен да са доволни и да са гневни или пък да пожелават нещо и да мечтаят".

Дончев подари на Дир.бг лупа, за да може медията да вижда ясно.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите с думите:

"Преди 20 години те сложиха началото на бъдещето".А на екипа на Дир.бг тя каза: "Вашата сила е да променяте света, силата на цялото общество е да се променяме с вас".

Тя допълни, че в началото със сигурност към интернет медиите се е гледало с едно пренебрежение, но то е било защото, повечето хора не са били като тези смели първопроходци, които създадоха първите медии в интернет.

"Трудно можем да си представим 20 години по-късно, че думи като онлайн, онлайн редактор, онлайн репортер са част от нашето ежедневие, но преди 20 години звучеше наистина космически", каза Йотова.

Тя се обърна към екипа и добави: "Скъпи колеги, вие запазихте обективността, желанието възможността и правото да говорите истината. И аз си мисля, че следващата битка в целия свят, не само в България ще бъде битката на достоверната новина на фона на пълзящите фалшиви такива".

Междувременно поздравления по пощата бяха получени и от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. В него се казва, че няма интернет потребител и български гражданин, който не е използвал платформата на Дир.бг - за новини, за спорт или просто за развлечение.

"Заради професионализма и креативността на целия екип, никога не загубихте доверие на своите читатели. Заради това, че успявате да сте винаги нови, модерни и в крак с времето печелите нови привърженици", заявява Лиляна Павлова и изразява надежда, че дейността, постиженията и събитията от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат източник за повече положителни новини за всички български граждани.

Създателят на Дир.бг Владимир Жеглов заяви, че не е пресилено, ако каже, че медията е като негово дете. Той разказа как е стартирал портала.

"Всъщност Дир.бг се роди като един огромен справочник с идеята да дава информация на хората и на бизнеса за всичко, което ги интересува - за котировки на валути, за културни събития, за новините от деня. С течение на времето разширихме услугите към потребителите и създадохме собствена социална мрежа в Дир - клубовете, собствена поща, първата българска търсачка - Дири, и много други. Най-важното беше и до днес е - на първо място, информацията, която даваме, да е вярна. Но светът се променя. Хората и технологиите се променят. И ние трябва да се променяме с тях", каза Жеглов.

Членът на борда на директорите Моника Станишева благодари на рекламодателите, агенциите и партньорите за това, че винаги искат повече от екипа на Дир.бг. "И така ни дават стимул да се стараем да изпреварим техните очаквания. Благодарим и на конкурентите си, които винаги задават нови стандарти и така ни карат да се развиваме", заяви Станишева и се обърна към гостите с думите:

"Всички вие сте причината да се променяме вече 20 години. Всеки ден. А само с промяна може да има развитие и успех. Тя разказа, че през последната една година екипът на Дир се е заел с амбициозния проект The Brave New Dir - Смелият нов Дир. И обяви още една позитивна новина, че един прекрасен, изключително смислен проект - "Изгубената България" се присъединява към Дир.бг.

Оперативният директор Иван Брайков разказа за новата визия Дир.бг - модерна, иновативна и интуитивна. "Нищо не може да се сравни с мотивацията, която ражда у хората един позитивен проект. В последно време стана някак непрестижно да си позитивен. Нужни са кураж и сила да останеш позитивен във времето на фалшивите новини и негативните нагласи. Да, негативното винаги привлича повече внимание, но Дир е създаден като позитивен проект и ще остане такъв. В нас този проект създаде усещането за смисъл на перспектива", заяви Брайков.

На парти, като на парти, вечерта завърши с коктейл, на който бе разрязана и голямата и вкусна торта в чест на рождения ден.