Искам да поздравя България за изключителните усилия и постижения в областта на опазването на сигурността в Европа, от които имаме полза и ние в Швейцария и Централна Европа. Това каза вицепрезидентът на Швейцария Ули Маурер при откриването на модерен тренировъчен полигон в Академията на МВР, заедно с вътрешния министър Валентин Радев. Проектът е реализиран по българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на стойност около 1 млн. евро.

Маурер каза още, че свободата е висша човешка повеля, но за да можеш да бъдеш свободен, трябва да имаш гарантирана сигурност.

Вашата тренировъчна база е по-добра от нашата и в бъдеще ние ще взимаме пример от вас, каза вицепрезидентът.

Маурер коментира, че интересите на Швейцария в областта на сигурността в региона са свързани с борбата с организираните престъпни групи и мигрантската вълна. Той заяви, че България е централен фактор за сигурността в Европа.

Снимка: БТА

Министър Валентин Радев отбеляза дългогодишното сътрудничество с Швейцария по общи проекти. Той обясни, че първата част от проекта, по който е реализиран полигонът, е теоретична - издаване на наръчник за Прилагане на полицейски правомощия при спазване правата на човека.

Новоизграденият учебен полигон ще се използва за обучение на курсантите в Акдемията и повишаване квалификацията на действащите служители в МВР с акцент спазване правата на човека. Полигонът има две сгради - едната с тактическо предназначение, като в нея има помещения, имитаращи банков салон, магазини, за да се тренират действия при криза, а другата представлява полицейско управление.

Снимка: БТА

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto