Уважаеми г-н Президент,

Скъпи гости, приятели, пионери на българския уеб!

20 години са едно почти цяло поколение.

Преди 20 години една малка информационна фирма, разпространяваща финансова информация на Ройтерс и ТАСС, улови мига и вълшебството на зараждащия се интернет. Започнахме с каталог на появяващите се български сайтове, поща, чат, клубове и скоро осъзнахме, че имаме друга мисия.

И преди 20 години историческият момент бе сложен. Търсеше се верният път на страната и в този път всеки искаше да намери себе си. Пропагандата и фалшивите новини бяха белег и на онова време. Но хората диреха истината и жаждаха  общуване. И тогава дир.бг се отвори за всички тях като свободна платформа, в която всеки осъзнаваше, че не е сам, че и много други мислят като него.

Така започна изказването си основателят на Дир.бг Владимир Жеглов при откриването на конференцията The Next Bulgarian Web, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

Снимка: Иван Григоров

Разбира се, имахме не само възходи, но и тежки и падения. Изправяхме се и продължавахме.

Интернет породи надеждата, че истината и справедливостта могат да бъдат успешно отстоявани. Стремглавото развитие на технологиите, обаче, поставя на изпитание тази надежда. Оказа се, че се отваря пространство с колосални пробойни за престъпления, за манипулации и промиване на мозъците, за грубо използване на простодушието и наивитета на стотици милиони хора, за които интернет вече е част от тяхното битие. Това е предизвикателството пред сегашното интернет поколение. На него предаваме нелекия кръст -  да продължи да търси и пази истината и справедливостта, изтъкна Жеглов.

Снимка: Иван Григоров

Той се обърна с благодарност към "нашите международни гости от Financial Times, Independent и Deutche Welle, на пионерите на българския уеб - Нетинфо, Инвестор и мейл.бг, на всички служители и потребители на българските интернет медии".

Владимир Жеглов благодари и на президента Радев и изрази радостта си, че е приел "нашата покана да почетете годишнин

ата от старта на българския интернет".