"Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес. Информацията има огромен разрушителен ефект и е много важно накъде ще я насочим. Не забравяйте никога голямата обществена отговорност на медиите. Много от вас започнаха като проходци, но днес върху вас лежи отговорността да отстоявате свободата и истината", заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията The Next Bulgarian Web, организирана от Dir.bg и Innovation Starter, която се провежда под патронажа на държавния глава. Събитието събра пионерите на българския уеб, обединени от слогана: "Вашата сила е да продължавате напред. Нашата сила е да се променяме с вас".

"Днес информацията е най-изобилната и дефицитна стока. Често изпитваме нужда от навременна и полезна информация, мисля, че ще се задълбочава за в бъдеще, за това е нужен дебат", допълни президентът.

Според него основателите на интернет медиите са се сблъскали с икономически, юридически и други проблеми.

"Качествените онлайн медии за мен са кауза, искам да приветствам екипа на Дир.бг за това че от 20 години с много постоянство и иноваторски дух предлагате значими теми. Вашите форуми бяха мястото, където потребители се учеха да дебатират. Първопроходчиците са били визионери преди 20 години, едва ли те са прогледнали в бъдещето. Но никой не би допуснал, че истината ще се дави във фалшива информация, че шарлатани ще наемат полуграмотни тролове да манипулират мнения. Малко от нас са си представяли, че интернет ще преобърне етиката в комуникацията, но това е друга тема. Всички тези предизвикателства имат своите глобални измерения", каза Радев.

Владимир Жеглов посреща президентът Румен Радев

Снимка: Дир.бг

Лъжата често е платежоспособна, даже звучи убедително, но сметката накрая плащаме всички ние. Върху вас лежи отговорността да отстоявате свободата и истината - това е най-голямата отговорност, каза още президентът.

Той приветства идеята да се обединят иновационните агенции и българските онлайн платформи около дебата за тенденциите и предизвикателствата пред тяхното развитие. Намирам този дебат за много важен за нашето бъдеще.

По думите на държавния глава, за да има дебат за бъдещето трябва да знаем откъде тръгваме. Основателите на българския уеб - от основаването до днес - се сблъскваха с всякакви предизвикателства - технологични, финансови, правни, психологически. С всяко тяхно преодоляване вие ставахте по-гъвкави, по-силни и по-актуални. Затова днес доминирате информационното пространство.

Качествените онлайн медии за мен са кауза, каза държавният глава

Снимка: Иван Григоров

"Традиционните медии се превръщат все повече в пропаганден рупор. Когато журналистиката абдикира от мисията си да бъде "постоянно работещ парламент", както я нарича Йосиф Хербст, тогава се превръща в пиар инструмент на властта. Кой би допуснал, че след години истината ще се дави в море от фалшива информация, че бързината ще вземе превес над достоверността, че думите ще загубят битката с образа, че шарлатани ще наемат армии от полуграмотни тролове, с цел да дискредитират идеи и хора", изтъкна Радев.

Леона Асланова, Владимир Жеглов, Любен Белов, Любомир Леков и Жюстин Томс

Снимка: Дир.бг

"Нашият противоричив свят принадлежи на този, който първи успее да придобие необходимата информация, който отсее истината от фалшивата информация, който трансформира тази информация в знание и успее да го приложи. В кариерата си на военен съм бил на множество учения. На едно от последните бях в щаб на НАТО, където редом с център планиране и управление на военните операции бе изграден център за планиране на информационните операции - където едновременно се следяха онлайн платформи, мрежи и телевизии. Огромен щаб обобщаваше тази информация и на момента предприемаше контраинформационни мерки. Познайте какво - информационният център беше по-голям от военния център. Войната в наше време се води все по-малко с бомби и с ракети и все повече с информация. Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес, но не трябва никога да забравяме, че информацията има огромен разрушителен ефект. Как ще я използваме, зависи от нас", заяви президентът Румен Радев.

Конференцията се организира с генералната подкрепа на Банка ДСК и в партньорство с агенцията за иновации Innovation Starter.

Участниците във втория панел на конференцията

Снимка: Дир.бг

Конференцията беше организирана по случай 20 години Дир.бг

Снимка: Иван Григоров