Преди дни Dir.bg раздаде наградите във второто издание на конкурс за чиста журналистика Web Report. Журито от известни журналисти избра седем победители в различни категории от над 100 участници с повече от 260 публикации. Представяме всeки от тях и разказваме как успяха да преборят останалите в надпреварата.

Наградата в една от новите категории "Фоторепортаж" бе присъдена единодушно на Веселин Боришев от ClubZ.bg за материала му "Босия прие Цвета Караянчева в дома си", в който показа състоянието на известния дисидент на 34-ия ден от гладната му стачка, обявена в знак на протест срещу корупцията в системата на транспорта и купуването на шофьорски книжки.

Веселин Боришев е роден през 1967 г. в Благоевград. През 1986 г. завършва Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. Сам казва, че оттам излиза неграмотен (защото в последните две години само е рисувал). Влиза в казармата, откъдето излиза женен и приключва с рисуването. Работи две години като хамалин в тютюнев комбинат, докато се отваря място за уредник във вестник "Пиринско дело". И оттогава е вестникар. Само коректор и главен редактор не е бил.

Започва да снима случайно през 1994 година, но казва, че мрази снимането - Стокхолмски синдром му е. След 14 години като фоторепортер на в. "Труд", пред които 8 пъти е фотограф на "Медиа Холдинг", Веселин Боришев преминава в редакцията на ClubZ. Има няколко изложби, една книга. Два пъти е номиниран за "Черноризец Храбър". През февруари тази година той стартира и нов проект - 365 дни в 365 снимки. За всеки ден от годината той публикува снимка, придружена от текст, написан от непозната за него жена.

"У нас са останали само едно-две островчета на истинската журналистика", заяви при получаването на своята награда Веселин Боришев.

Веселин Боришев получи наградата за фоторепортаж в конкурса Web Report'2019 от основателя на агенция "Булфото" Евгени Димитров.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" на А1, връчи специална на Веселин Боришев - телефон Huawei P30.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg