Това поведение на главата на Римокатолическата църква поражда притеснения за неговата сигурност, особено като се има предвид покушението срещу папа Йоан Павел Втори преди три десетилетия, отбелязват вестниците "Фато куотидиано" и "Стампа", цитирани от БТА.

"Папата не разочарова феновете си. Той отива на крака до множеството отвъд бариерите и докарва на ръба на нервна криза службите за сигурност, докато тълпата е в делириум", посочва в. "Фато куотидиано". Прегръдките на папата с тълпата притесняват силите за сигурност. Какво ще стане ако папата не започне да се държи като нормален охраняван папа, пита в. "Стампа".

Новият папа напомня на Йоан Павел Втори в началото на понтификата му. Но папа Франциск е всъщност доста по-труден за обгрижване от силите за сигурност в сравнение с папата поляк, посочва в. "Стампа".

Прочутата Швейцарска гвардия и ватиканската жандармерия, грижещи се за безопасността на папата, трябва да се примирят. Първият латиноамерикански понтифик още от първия ден демонстрира желание да запази спонтанността си и отказа да живее изолиран и без контакт с обикновените хора. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди подчерта, че мерките за сигурност не могат да бъдат налагани на Франциск.

"Трябва да се уважава личният стил на всеки папа. Службите за сигурност знаят, че не е тяхно задължение да взимат решения и когато папата се произнесе по този въпрос, те просто трябва да се адаптират", посочва Ломбарди.
 
За сигурността на папата ще се грижат 100 швейцарски гвардейци, подпомагани от 100 ватикански жандармеристи и 140 италиански полицаи.

Папите в модерните времена са особено уязвими на големите публични събития в базиликата "Свети Петър" или на едноименния площад. Това показват няколко нападения, сред които най-сериозното беше покушението срещу Йоан Павел Втори, извършено от турчина Мехмет Али Агджа през май 1981 г. През 2007 г. германец се опита да скочи пред папамобила на Бенедикт Шестнайсети на площад "Свети Петър". През 2009 г. на коледната литургия неуравновесена жена се хвърли върху Бенедикт Шестнайсети и го събори на земята в базиликата "Свети Петър".

Тези случаи послужиха за урок и днес, когато във Ватикана ще дойдат делегации от 130 страни и международни организации, охраната поемат италианските власти, които ще разположат около 3000 полицаи, сред които множество цивилни, смесили се с тълпата пред базиликата "Свети Петър". Снайперисти, хеликоптери, полицейски катери по река Тибър, забрана за прелитане над италианската столица - властите не оставят нищо на случайността.

Вижте снимки