Днес на входа и изхода от София при бул. "Ботевградско шосе" започна акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите. 

Инициативата е на Асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата в България".

В акцията са включени екипи на "Пътна полиция" - СДВР и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Пътните полицаи ще измерват емисиите отработени газове на движещите се коли със специални газ анализатори. Неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение. Гражданите ще получават и информационни материали за различните източници на замърсяване и вредата, която нанасят на здравето ни.

Деница Иванова от Асоциация "Диабет тип 2" обясни, че целта на тази акция е да привлекат общественото внимание към проблема със замърсяването на въздуха с вредни емисии от транспорта в столицата.

Тези емисии са една от основните причини за високите нива на замърсяване на въздуха в градовете.

"Както знаете, Световната здравна организация и Европейската агенция по околна среда алармират за доста тревожни резултати, като определят София за най-замърсената столица в Европейския съюз, а Световната здравна организация определя въздуха в страната ни като опасен за здравето. Именно поради това започнахме работа с КАТ и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за борба с една от основните групи замърсители в градските зони - това е автомобилният трафик", каза Деница Иванова.

Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме.

13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици, сочат още проучванията.

"Време да се направи по-ясно разграничение, какъв е делът на транспорта, какъв е делът на битовото отопление и да се вземат необходимите мерки, които да бъдат достъпни и с по-съвременна техника. В другите европейски страни имат лаборатории, които дават в реално време замърсеността", обясни Тодор Тодоров от "Коалиция за климата в България".

Организаторите готвят промени в Наредбата за замърсеността на въздуха, където да залегнат ясни критерии за чистотата на въздуха и контрола.

А междувременно подобни акции като днешната в София ще има регулярно през цялата година.


София ще сменя инсталациите на твърдо гориво на сгради >>>

ЕП приема нови национални тавани за замърсители на въздуха >>>