През септември внезапно Георги получил мозъчен кръвоизлив и след като разбрали, че ситуацията е безнадеждна, Светла и Николай Николови заедно с по-големия им син взели решение да дарят органите му и да помогнат на тези, които имат нужда.

В резултат четирима души живеят пълноценно, посочи проф. Платиканов, предаде БТА.

По думите на майката решението да дарят органите е било взето спонтанно.

"Направихме го в името на Георги и се молим хората, които носят органите му, да бъдат здрави, защото те носят част от нашето дете", допълни бащата.

Семейство Николови разказа, че синът им е бил прекрасно, здраво момче, с красив ум, щедра душа и ведро отношение към живота.

Роден е на 9 януари 1994 г. във Варна. Завършва Математическата гимназия. Приет е в "Сити Юнивърсити" в Лондон. Учи там "Бизнес науки". Тази година е трябвало да завърши.

Седмица преди да отлети за Лондон, на злощастния 18 септември, получава болки в главата, схващане на крака и спукване на аневризма, която води до мозъчен кръвоизлив. Отведен е веднага в болница, но няма шанс да живее.

"Подобно на други пациенти, получили аневризма, той никога преди това не е имал каквито и да било оплаквания, които да подскажат, че има здравословен проблем", обясни анестезиологът д-р Валентин Маринчев.

Въпреки фаталния край, смъртта на Георги дава живот на четирима тежко болни.

Днес професор проф. Платиканов връчи на семейството статуетка със стилизирана звезда, както и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантация.

"Ще я сложим на гроба му", сподели майката и добави "този, който носи неговото сърце, ще има най-доброто сърце на света".

Проф. Платиканов посочи, че през последните 3-4 години броят на желаещите семейства да помогнат, като дарят органи на свой починал близък, е нараснал, но все още страната ни е далеч от останалите европейски страни.

Според официалната статистика 1100 души в страната чакат за трансплантация на орган, за година 200 от тях ще умрат, а нови 300 ще влязат в листата на чакащите.