Осмокласникът пострада тежко вчера около 12 ч., когато със съученици играели футбол в часа по физическо възпитание в ОУ "Никола Парапунов" в Разлог. Атанас застанал на вратата, хванал се за напречната греда като на лост, за да се люлее, и в този момент металната конструкция паднала заедно с него, а гредата го ударила по главата.

Ученикът бе транспортиран първо в болницата в Разлог, а след това в "Пирогов". Състоянието му е много тежко. От лечебното заведение съобщиха, че Атанас е с тежка контузия на главния мозък и мозъчния ствол, двустранно счупване на основата на черепа и оток на мозъка. Екипът на неврохирургията се бори за живота му и отказва да прави прогнози. Момчето е в дълбока кома.

Кметът на Разлог Красимир Герчев заяви пред БНР, че инцидентът е станал заради кражба.

"Преди няколко месеца получихме информация, че футболните врати незнайно защо се използват за висилки, затова предприехме действия и всички врати бяха фиксирани със стоманени въжета към оградата. Това, което сега констатираме е, че благодарение на явно вандалски акт, тези въжета са прерязани и са откраднати", обясни Герчев.

Затова в момента, в който момчето се е хванало за гредата, вратата е паднала върху него.

Спешно сформирана комисия от община Разлог е направила оглед на училищния двор, прегледана е основно и документацията на спортното съоръжение. Кметът допълни, че всички строителни книжа на спортната площадка отговорят на изискванията. По думите му, спортното съоръжение е изградено и открито през 2012 г., като по проекта футболните врати са били преместваеми, за да могат да се ползват и от по-малките ученици.

Вчера началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов пристигна в училището, за да се запознае на място със случая. Той увери, че ще се осигурят психолози, които при нужда да говорят с децата, травмирани от случилото се пред очите им.

"Ако вратата беше укрепена, това нямаше да се случи. Не мога да твърдя нищо, защото не съм пряк свидетел. Но футболната врата е била масивна и няма как от само себе си тя да полети, да падне и да удари така жестоко ученика", изтъкна Златанов, цитиран от Нова телевизия.

Полиция започна разследване.

МОН: Преди 2 г. разпоредихме проверки

Нещастният инцидент в Разлог показва, че въпреки взетите мерки от Министерството на образованието и науката, за съжаление, спортната база в много от училищата не е в добро състояние. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на ведомството.

В него се припомня, че още през 2013 г. МОН е изпратило писмо до регионалните инспекторати по образованието в страната, с което се разпорежда да се извърши незабавна проверка на всички видове съоръжения и уреди за игра и спорт на открито, както и на спортните площадки в училищния двор.

Ремонтът на спортни съоръжения, зависи от финансовия ресурс на конкретното училище и от състоянието на общинските бюджети, посочват от МОН и допълват, че директорите на училищата като изпълнители и общините като собственици на имотите са преки отговорници за безопасността на учениците.

През изминалата учебна година със съвместни усилия в 351 училища са отстранени проблеми на откритите площадки за игра и спорт в училищните дворове.

Сега от МОН отново са изпратили писмо до началниците на РИО за извършване на незабавна проверка на спортните училищни съоръжения.