Това каза във Варна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде „Фокус”. Цветанов посочи, че в началото на учебната година ще започне акция срещу наркоразпространителите около училищата в страната и местата, където се събират много деца. Той допълни, че вече се водят разговори с учители и директори на учебни заведения. Министърът призова родителите също да съдействат на органите на реда, като апелира и към гражданите, които станат свидетели на наркоразпространение в училищата, веднага да се обърнат към компетентните власти.
Министърът каза още, че най-важното е децата да имат вяра и доверие в полицаите и да не се притесняват да се обърнат към тях. Цветанов бе категоричен, че ще засили полицейската охрана като по този начин се надява да вдъхне по-голяма сигурност в свидетелите на такива престъпления.
За съжаление има случаи, когато полицаите съдействат на наркоразпространителите, а дори да стоят безучастно, това също е съдействие, посочи Цветанов, цитиран от БНР.
Неотдавна лекари психиатри споделиха, че ученик може за 5 минути да си намери дрога в училище. Според тях на едно училище се падат по двама дилъри, които снабдяват зависимите. Цигарите с марихуана вървели от 1,50 до 3 лева. Дозата хероин се продавала по 10 лева.