Национално дружество "Традиция", известно с възстановките, които прави на исторически събития, организира митинг-шествие в Деня на народните будители. Така от патриотичната организация протестираха срещу акция на ГДБОП, при която е конфискувано старо оръжие.

Протестиращите се събраха около 11 часа пред НДК и тръгнаха на шествие по бул. "Витоша", след което стигнаха до Съдебната палата и до Министерски съвет.

На 8 октомври антимафиоти и служители на КОС (Контрол на общественоопасните средства) са иззели около 120 оръжия, с които дружеството правят своите възстановки. Според неговите членове това е незаконно, защото оръжията им са от 19 век и не подлежат на контрол от МВР, съобщи Нова телевизия.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

"Днес в този празник да почетем будителите и дружество "Традиция" да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции", коментира Николай Казаков.

Неделчо Неделчев пък определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

Протестиращите искат от МВР да им върне оръжията. Според тях те не могат да наранят никого и не са допускали инциденти по време на възстановките им.