Решението на върховните магистрати потвърждава присъдата, постановена от Софийския апелативен съд през март т.г.

На първа инстанция Заека получи 25 години лишаване от свобода, но прокуратурата настоя за по-високо наказание. Апелативните магистрати удовлетвориха искането на държавното обвинение и завишиха присъдата с 3 години.

Марио Любенов пък твърди, че макар в началото на процеса да призна всички факти и обстоятелства в обвинението, не е виновен, а го е направил само, за да избегне доживотен затвор.

"Липсват каквито и да са данни за наличие на неправомерни извънпроцесуални способи на убеждаване на Любенов, стоящи в основата на неговото процесуално поведение и водещи до извод за недоброволност на направеното самопризнание", пишат обаче в мотивите си върховните магистрати.

В решението на ВКС се изтъква още, че по настоящото дело е приложена съдебно-психолого-психиатрична експертиза, чието заключение е за липса на психическо заболяване у Марио Любенов.

През 2012 г. по решение на съдиите Любенов бе настанен в столичната болница "Св. Наум", за да бъде подложен на изследвания за освидетелстване за шизофрения, след като лекар изрази съмнения, че той симулира заболяването. Оказа се, че не е болен и е симулирал.

17-годишната Мирослава Николова бе отвлечена на 7 ноември 2011 г., а тялото й бе открито на 12 януари. Единият от заподозрените извършители - Стойчо Стоев - Чочо, се самоуби, а вторият уличен - Марио Любенов, остана единственият обвиняем по делото. Срещу него бе повдигнато обвинение за отвличане и убийство.