Причината бе поисканата от защитата на обвиняемия допълнителна експертиза на черни кожени ботуши, както и призоваването на бабата на обвиняемия Иванка Пейчинова, която живеела с него и жертвата му.

В съдебната залата за първи път бе показан ножът, с който 29-годишният Илиян уби младата жена, съобщиха пловдивски медии. 

Според експертите, които дадоха показания пред магистратите, оръжието на убийството съответства напълно с представения в залата нож от къщата на Илиян.

„Дължината и широчината пасват с разреза. Острието е влязло изцяло в тялото. Силата на пробождане е била изключително голяма. Въпреки че е бил остър, дрехите, тъкани и ребрата могат да попречат пълното навлизане на оръжието. Ножът обаче е навлязъл изцяло, за което може да се каже, че е забит с изключителна сила”, коментира експерт Спасов.

Адвокатът на Рангелов обаче намери несъответствие между широчината на ножа и раната. Експертите обясниха, че при всичките случаи това е така, защото при намушкване тъканите се разширяват, а при вадене на острието отново се свиват. В практиката е доказано, че разликата може да е между 10 и 15% повече или по-малко от широчината на оръжието.

Тялото на 26-годишната Милена бе открито около полунощ на 29 декември 2016 г. на метри от къщата, в която живееше с Илиян в пловдивското село Куртово Конаре. Двамата се сгодили на Коледа и планирали сватба, но младият мъж бил болезнено ревнив.

Във фаталната вечер между Милена и Илиян избухнал и последният голям скандал. Минути преди да тръгне за работа, отчаяната и притеснена жена казало на Илиян: "Разделяме се!" и е тръгнала за нощна смяна.

Тогава младият мъж грабнал нож, настигнал Милена на улицата и с един удар в сърцето я убил на място. След това убиецът се прибрал и си легнал. Така, когато колегите на Милена отишли да го търсят, той излязъл, преструвайки се, че са го събудили.

След непрекъсната 24-часова работа на разследващия екип, включващ наблюдаващи прокурори, разследващи, криминалисти и психолози, Илиян Рангелов бе задържан

На излизане от съдебната зала майка му заяви, че той е невинен и това ще се докаже. Репликата й обаче предизвика гневната реакция на майката на убитата Милена - Ангелина Динова. 

"Искам доживотна присъда за такова зверско убийство. Номерата на адвоката, явно му дава надежди някакви. Разочарована съм.... Тези постоянни отлагания - да идвам тук, да гледам физиономията на убиеца, да виждам ножа... Не се издържа вече! Страшно е! Ако нейното дете не е виновно, къде тогава е моето дете и защо той е в затвора?", заяви почернената майка.