"На 2 юни 2015 година, в 11,42 часа, ми се обади Георги и каза, че ще ме чака пред моето училище "Христо Ботев" край БНР. Минута по-късно той отново ми звънна и ми каза :"Лора, моля те, ела, наръгаха ме!", разказа момичето в съдебната зала, където днес делото започна по същество.

След като чула страшната новина, Лора Крашевска, без да затваря телефона, тръгнала да го търси по алея в парка.

"Сетих се, че сме се събирали на една пейка и тръгнах към нея. Видях го да лежи по гръб и че има кръв. Опитах да му кажа нещо, да видя дали има реакция - нямаше. Портфейлът му беше отворен, а до него имаше тесте карти", добави през сълзи Лора.

По думите й Георги гледал в една точка, имал пяна на устата, притискал раната в корема си и издавал ужасяващи звуци в опит да си поеме въздух. Тя го държала за ръката, докато минути по-късно дошъл техен общ приятел. Пристигнал и екип на Спешна помощ с линейка, както и полицаи. Лекарите обаче веднага констатирали, че Георги е мъртъв.

Думите на Лора потвърдиха обвинителния акт, в който прокуратурата е записала, че Георги е издъхнал, изпитвайки болка, и е осъзнавал какво се случва.

"Имахме чувства... Той беше изключително мил човек, добър, възпитан, отличен ученик, целеустремен да постига целите в живота, тъй като те бяха много. Нямаше врагове...", каза още приятелката му.

Защитата на Матев обаче опита да насочи разпита към случай, който уж имал връзка с убийството. Става дума за съученик на Лора - Марио Тодоров, с когото Георги имал спор във Фейсбук в деня преди смъртат си. Марио качил снимка с момичето и с текст "Обичам те, сестричке", което не се харесало на Георги.

Лора обаче обясни, че той е писал нещо на другото момче, тя пък го помолила да свали кадъра и това била цялата "драма".

Адвокатите обаче се хванаха за тази дума и дълго я разпитваха дали Георги е бил ревнив. Защитниците на Матев дълго разпитваха младото момиче дали Георги е бил ревнив, на което тя отговори отрицателно, както и дали проявявал агресия към други момечта.

За първи път в съдебната зала дойдоха и родителите на убитото момче - Валентин и Албена Игнатови. Те са частни обвинители и граждански ищци по делото. Съдът допусна общо 400 000 лева иск към Йоан Матев - по 200 000 за от всеки от тях.

В залата беше и майката на Йоан Матев - Сребрина Гаджева, която се е конституирала като негов защитник. Тя твърди, че синът й е невинен, въпреки че именно брат му го издаде, завеждайки разследващите до мястото, където е изхвърлен ножът след убийството.

Съученици на Йоан пък разказаха, че преди убийството бил много комуникативен и "готин", но изведнъж изчезнал почти за цял срок, без да се появява на училище, а когато се върнал, бил неузнаваем - с брада, мускулест, сякаш "гледал само да завърши".

Делото продължава с разпити на още свидетели.

Максималната присъда, която Йоан Матев може да получи, е 12 години, защото към момента на извършване на престъплението е бил непълнолетен.

Вижте снимки от съда >>