Това заяви пред журналисти преди съдебното заседание по делото "Октопод" Алексей Петров, цитиран от "Фокус" и БНТ.

10-годишната Лара Банева бе похитена на 5 март от трима маскирани и въоръжени мъже пред дома й в кв. "Бояна". Отвличането бе извършено за по-малко от 2 минути. Оттогава детето е в неизвестност, като похитителите не са искали откуп, нито е отправяно каквото и да било друго послание. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че бащата на Лара - Евелин Банев, вече е разпитан от български прокурор по случая.

Според Алексей Петров, веднага след отвличането на момиченцето, в медиите "услужливо са тиражирани няколко версии".

"Първо, отвличането е, за да мълчи Евелин Банев пред съда в Италия. Второ, че зад отвличането стоят чуждестранни граждани. Целта беше да се натрапи версията, че това е извършено от чужденци. Посланието към Брендо е било: "Мълчи, заради детето ти; трябва да изпълниш това послание, което ние ти предадохме чрез медиите", обясни бившата барета.
 
Според него Евелин Банев не е споделял при престоя си в затвора за никакви колумбийци или латиноамериканци, каквито версии се появиха в медиите за похищението на дъщеря му. Още миналата седмица Алексей Петров обяви, че зад отвличането на Лара със сигурност стои българска престъпна група.

"Банев в знак на протест се заричаше, че ще каже пред италианския съд, ако продължи това монтирано обвинение срещу него и този арест, за да разбере целия ЕС, цитирам, "с какво са се занимавали Цветан Цветанов, Станимир Флоров и Киро Кирилов-Японеца". Смятам, че това дете в момента е залог освен за мълчанието на баща си, е и залог на връщането на Цветанов на власт”, посочи още Петров.

И заключи, че е решил да каже всичко това, за да бъде чист пред съвестта си и "пред Господ".