Причината за това са сигнали на граждани, че правилата за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието, се казва в официалното съобщение от ведомството на Стефан Константинов.

Санкциите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лева, а за юридически лица от 500 до 10 000 лева. С глоба от 50 до 300 лева се наказват физическите лица.

Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания. На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещенията са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.
В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м. собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Здравните власти напомнят, че пушенето е основен рисков фактор за възникване на много социалнозначими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Посочена е и стряскаща статистика - рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. 5 години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето, се казва още в съобщението.

В него е посочено, че в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:
- формалдехид – който се използва за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;
- бензен – който се открива в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;
- полониум 210 – радиоактивен и много токсичен, води до рак;
- винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;
- водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим; - катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;
- амоняк – води до астма.

Грижата за здравето е отговорност на всеки човек, призоваваме всеки да помисли преди да запали цигара, изтъкват още от министерство.

В началото на месеца оттам обявиха проект за Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето, според който до 2015 г. трябва да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия, включитено във филмите и предаванията, снимани в България. Срещу това в българското кино да няма сцени с пушене обаче се обяви лично министърът на културата Вежди Рашидов, който заяви, че подобна "абсурдна намеса в изкуството граничи с безумие". Той дори заяви, че иска да умре пушейки и изтъкна, че "пуши като комин" - и пури, и лула.