Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване, увери заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. 

По-рано постоянният секретар на МВнР Иван Кондов каза, че в министерството са обезпокоени, че все още нямат достъп до машините за гласуване, които трябва да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Матева уточни, че вече е имало работна среща с МвнР, откъдето са подали списък с хората, които да обработят машините, ДАНС и МВР ги проверяват. Трябва да приключи и удостоверяването на машините, след което ще се направи довереното изграждане и ще започне инсталирането на машините.

Заместник-председателят на ЦИК припомни, че складовете, в които се съхранява техниката за вота, се охраняват от Главна дирекция "Жандармерия", в помещението се допускат лица с разрешение от ЦИК, които са проверени от ДАНС и МВР. Това помещение се ползва само от ЦИК и вътре се съхраняват само вещи собственост на държавата, които са наша отговорност, добави тя.

Матева посочи, че в Изборния кодекс е предвидено СИК да е в намален състав, но тази възможност е само ако в изборния ден някой от членовете не се яви и няма как да започнат работа. "Иначе съставите трябва да бъдат в пълен състав, отговорността за незаетите места е на МВнР. Има много желаещи от българските общности, получаваме писма и ги пращаме на Външно. Не очакваме да има незаети места", заяви говорителката на ЦИК на въпрос очаква ли проблеми с попълването на съставите в чужбина.

Тя съобщи още, че е взето решение, с което е изменен броят и местата на секциите извън страната. "Заличихме секцията в Кралство Бахрейн, тъй като страната ни не е получила одобрение за откриване на такава. Така секциите в чужбина ще са 737", посочи Матев. По повод гласуването в чужбина, Матева каза, че обучението за командированите застъпници ще се проведе онлайн.

Разкрити са 12 771 секции в България, 240 са подвижни. Този брой ще бъде различен и не е окончателен, а 48 часа преди изборния ден ще се образуват СИК в болници и други специализирани институции. Избиратели с трайни увреждания, които са пропуснали срока за гласуване чрез подаване на заявление за подвижна секция, могат до 27 март да подадат заявление, стига в съответния град да има разкрита такава. 

Относно видеонаблюдението, ЦИК не е определила време, в което да приключи процеса по броене на бюлетините. Устройствата ще спрат да записват броенето на бюлетините след края на процеса. Не се очаква забавяне вследствие на процеса по видеонаблюдението.

Процесът на видеонаблюдение предвижда още бюлетините да бъдат показвани от членовете на СИК към застъпниците и наблюдателите, но не и на устройствата, които записват. "Няма да се показва всяка бюлетина поотделно, тъй като това би забавило изключително много процеса", обясни Матева. 

По думите ѝ, а ако има спор дали е действителен или не даден гласът, решението е на СИК. Ако СИК забележи, че в кутията с бюлетини от машинното гласуване има такава, която не е от тази машина, не би следвало да я брои - този глас не е от тази машина, добави тя. 

Ако дадено машинно устройство не тръгне в изборния ден, са подготвени резервни, с които да се замени неработещото. Всяко устройство може да работи за всяка секция. ЦИК няма отговорност изборния ден да бъде излъчван на живо. Това е отговорност на "Информационно обслужване" АД. 

Към момента са регистрирани пет социологически агенции, а наблюдатели са вота искат да имат 3 международни и 15 български организации. 

На въпрос има ли указания кога комисиите трябва да приключат преброяването, Матева бе категорична: "Не сме определили време, за което да приключат това не е състезание". И посочи, че комисиите трябва да преброят бюлетини, да установят резултата, да попълнят протоколите и не бива да бързат, за да избегнат грешки.