Министерството на външните работи (МвнР) е обезпокоено, че все още не е получило достъп до машините за гласуване, които трябва да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Това обяви на брифинг постоянният секретар на МВнР Иван Кондов. 

"Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините, а вече сме много близо до изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота и няма проблеми. Сега, обаче, не можем на 100% да гарантираме доставката на машините особено до по-далечните секции в САЩ и Канада", обясни Кондов. 

Той уточни, че дори МВнР да не успее да изпрати машини за гласуване до всички набелязани секции, това няма да повлияе на изборния процес, защото има възможност и за гласуване с хартиена бюлетина.

"Не трябва да се създава паника", тъй като според Изборния кодекс има смесено гласуване. По-голямата част от изборните книжа са доставени, като се очаква и останалите да бъдат доставени до края на седмицата", посочи той.

На изборите на 2 април ще бъдат открити 738 избирателни секции зад граница в 62 държави. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56. 

В 245 секции зад граница е планирано поставянето на машини за гласуване. Най-много - 97 от тях, са в Турция, 36 в Германия и 35 във Великобритания.

Според новите изисквания на Изборния кодекс във всяка секция ще има представител на държавата, заради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от служители на дипломатическите и консулските ни представителства. Около 1900 са партийно заявените места в секционните избирателни комисии. 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в конкретните държави.

Адресите на секциите са публикувани на сайта на МВнР, но те може да се променят поради проблеми с местоположението. Затова от МВнР призовават българските граждани в деня на изборите да консултират окончателния адрес на секцията преди да отидат да гласуват.