Главният прокурор Сотир Цацаров изрази позицията за предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън пред временно управляващия посолството на Австралия Джон Филип, като поясни че това решение е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод.

Днес Цацаров се срещна с Джон Филип. Срещата се проведе по молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи. Тя е в рамките на програма с поискани срещи по време на визитата на Филип в София /посолството на Австралия е със седалище в Атина/. В срещата участваха още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Тема на разговора, по молба на Джон Филип, бе инициираното от главния прокурор производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване, по повод решението на състав на Апелативен съд София за условно предсрочно освобождаване на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Сотир Цацаров подчерта, че при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин. Подчерта също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени. Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

Припомняме, че по-рано днес Джон Филип се срещна и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Пред министъра посланика на Австралия заяви, че Джок Полфрийман ще получи паспорта си след приключване на делото. Новият паспорт на австралиеца, осъден за убийството на българина Андрей Монов, вече е издаден. Посланикът е изразил мнение, че затворническата администрация у нас е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на Полфрийман.

Освен това Австралия е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството.

От своя страна Данаил Кирилов е заявил, че вярва в независимостта на българския съд и е изразил увереност, че той ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.