Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контрола за надеждност, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков.

По-рано медията информира, че срещу Цацаров се води разследване от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност - трябва да показват решителни действия, всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона", заяви той. По думите му данните са събирани "дълго време", но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от комисията, която оглавява, а че "неговата работа в някаква степен невъзможна", обясни премирът.

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна", коментира Петков.

Той изрази надежда, че вчерашният анонс за оставката на Цацаров и днешното отнемане на допуска не са свързани. По неговите думи сутринта служители на ДАНС са чакали шефа на Антикорупционната комисия, за да му връчат докумтните за отнетия допуск.

Премиерът коментира и поисканото от мнозинството в праламента оттегляне на главния прокурор Иван Гешев. Кирил Петков подчерта, че мнението му за него съвпада напълно с това на управляващата коалиция.

"Вече доверието - явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури", заяви министър-председателят.

Той е убеден, че Народното събрание ще работи по законодателни промени, "за да дадем нов облик на българската прокуратура".