Вчера климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална" и обясни, че причината за това е продължителността на студа - невиждана от 30 г.

"На нас, които се занимаваме професионално с това, и наблюдаваме времето по начин, различен от този, по който го правят хората вън от нашата служба, наистина ни звучи странно, когато от времето се прави сензация. Това не е в полза нито на хората, нито на която и да е организация", коментира пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

"Искам да отбележа, че метеорологичната служба на една страна е тази, която издава прогнозите за времето. Дори за отминалите дни или това, което ни предстои, не е изключение за случващото се в България в годините назад. Както и да го погледнем, това, все пак, е една обичайна прогноза. Затова, ако отворите страниците на НИМХ няма да намерите безумните думи "адски студ“, „сибирски мраз" - това също го чух - "феноменални" или "уникални", допълни тя.

Синоптикът изтъкна, че през 2012 г. също е имало дълга поредица от много студени дни и даде още няколко примера, с които доказа, че ситуацията не е уникална.

НИМХ подава актуална информация за явленията в страната на всеки три часа, а тази информация отива в щаба, който обслужва проблемните зони в страната. Прогнозите се актуализират на 6 часа и това също достига до институциите. Решенията за обявяване на ваканции обаче не зависят от НИМХ.

"Аз лично бях изненадана, че учениците трябваше да си останат вкъщи. Имам две деца и се чудя как ще си наваксат този материал, който пропускат. Може би наистина е било студено в класните стаи. Нямам представа. Но мен ме изненада това решение, честно казано, включително и за четвъртък, когато все още през деня беше меко времето.

По думите й минусовите температури не означават, че държавата трябва да се блокира. Очаква се днес и през нощта през страната отново да премине средиземноморски циклон, който да доведе до нови валежи нова снежна покривка от около 20 см в Източна и Югоизточна България. По крайбрежието, валежите ще преминат в дъжд, който ще стопи натрупаната покривка.

Следете дългосрочната прогноза на Дир.БГ