Това сочи проверка на военното ведомство в отговор на постъпили въпроси във връзка с кървавата драма, съобщиха от пресцентъра на МО, цитирани от "Фокус"..

Първоначално бе съобщено, че 67-годишният Иван Калмуков е бивш военен. Oколо 17 часа вчера той влязъл в двора на съседите си и стрелял, като убил на място 26-годишния Кирил. Други трима – 28-годишната сестра на Кирил, 56-годишната им майка и 22-годишен приятел на семейството, бяха ранени и откарани в болница. По-късно същата вечер сестрата на убития Кирил почина в "Пирогов", а рано тази сутрин във ВМА почина и майката Еленка. 
Прибирайки се в къщи, Калмуков се е самопрострелял. Лекарите не успяха да го спасят.

Четвъртата жертва на стрелеца - 22-годишният Бисер, е настанен в столичната болница „Св. Анна”, съобщи Дарик радио. За момента няма опасност за живота му, заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Димитров.

Момчето е простреляно отзад, в тилната кост. Куршумът се е спуснал под мишницата и е излязъл. Счупено е рамо, но за радост нямаме засегнати жизненоважни органи и съдове. Раните са обработени, а младежът в момента е под наблюдение в реанимацията” , обясни д-р Димитров.

Жената на убития млад мъж разказа, че Калмуков е щял да убие и нея, и малките им деца, които били в къщата, но не му стигнали патроните.
"Децата ми се качиха на главата и викаха: мамо, тате умира, тате умира", каза още жената пред Нова телевизия.
Нейни близки пък си спомниха, че напоследък Калмуков започнал да се държи странно, неотдавна застрелял кучето си, защото се отвързало и изяло една кокошка, пише "Труд".

През цялата нощ и тази сутрин остана засиленото полицейско присъствие в населения предимно с роми квартал, съобщи "Фокус". По улиците в квартала сутринта имаше жандармерия, за да запази спокойствието сред хората и да предотврати други инциденти. Затова, въпреки, че местни протестираха, до по-сериозни провокации не се стигна.

Все пак съседи на жертвите блокираха за кратко пътя в квартала и се заканиха, че ще запалят къщата на Иван Калмуков. Някои дори поискаха отмъщение и заявиха, че ако това не стане сега, когато полицаите вече не охраняват района, ще го направят.

"Разчитам, че това няма как да го допуснем. А и хората ще осъзнаят това. Това е един трагичен инцидент, за което още веднъж изказвам съболезнования на пострадалите. Това с мъст не смятам, че би решило каквото и да било", коментира пред БНТ кмет на район "Искър" Ивайло Цеков.

За да бъде запазена сигурността им, близките на Калмуков не се прибират в къщата. Той живеел със съпругата, сина си и снаха си.

"Нека да бъдем единни и се обръщам към ромите, които гледат това. Нека не заставаме един срещу друг и нека да не се бием, да не буйстваме. Има Бог и за всичко ще отговаряме един ден. Възмездието го дава Господ. Ние възмездие не може да даваме", успокои разпалилите се местни жители и техен съсед.

"Хората останаха, човещината умря, само един Бог е жив. Няма значение от цвета на кожата, човек е, Бог е създал и белия и черния", добави жена от квартала.

Други от хората пък поискаха общината да изпрати багер, който да събори имота на Иван Калмуков. Районният кмет обеща, че ще провери дали постройката е законна и ако има проблем, тогава ще поиска събарянето й.

Цеков обеща още семейството на убитите Кирил, Веска и Еленка да бъде помогнато за погребението, а на пострадалия Бисер да се осигурят пари, за да се лекува, предаде Livenews.