В списъка ще са хора и фирми, които чакат пари от банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който започна да изплаща гарантираните средства през декември, като се наложи да бъде попълнен с допълнителен заем.

Към края на миналата седмица са изплатени 3 647 200 000 лева. След като бъде оповестен списъкът, ще започне да тече 14-дневен срок на обжалване на решението на синдиците. При подадена жалба те ще имат 7-дневен срок за отговор. Ако кредиторът не е удовлетворен и от него, може да го обжалва пред съда, предаде БНР.

В списъка ще са имената на всички с признати вземания от КТБ. Това може да са или собственици на средства над гарантираните 196 000 лева, или хора, чиито заплати за били запорирани в банката.

От седмичния отчет на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев става ясно, че фирмата за разследване на банкови фалити е започнала анализ на 26 нови кредита. Илиев и Ангелчев са изпратили и отговор на молба, свързана с обявения таен търг за имущество, заложено в полза на КТБ.

Въпреки че в отчета името е заличено, става дума за част от "Техномаркет България". В края на миналата седмица акции от него бяха предложени за втори път на търг с тайно наддаване. Миналата седмица длъжник на банката е погасил кредит за над 6 млн. лева.

Задължения от повече от 8 млн. долара трябва да изплати и ловешка фирма на Корпоративна търговска банка.  От определението на съда в Ловеч става ясно, че фирмата "Нафтекс Петрол" е сключила договор за кредит на 27 март миналата година за 15 млн. долара, което е около три месеца преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор.

Обслужването на задължението е спряло през октомври, като оставащата редовна главница е била 7,5 млн. долара. Заедно с лихвите и просрочията сега фирмата трябва да плати на банката над 8 млн. долара.

"Сметката на КТБ тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес", заяви наскоро бившият финансов министър Симеон Дянков.

Синдиците: Очаквайте публикуване скоро

Приетите вземания в списъка, предоставне за публикуване в Търговския регистър, са подредени по ред на удовлетворяване, а в рамките на реда – по азбучен ред.

Очакванията са в кратък срок списъкът да бъде качен на интернет страницата на Търговския регистър, където той ще е на разположение за проверка по партидата на КТБ АД (н) - ЕИК 831184677, в раздел „Обявени актове несъстоятелност”, съобщиха от КТБ.

Подробно описание на стъпките, които трябва да предприемете, за да достигнете до мястото в Търговския регистър, където списъкът на приетите вземания към КТБ АД (н) ще бъде публикуван, можете да намерите на интернет страницата на банката: www.corpbank.bg, в раздел „Въпроси и отговори”.