Събориха къщата на царския генерал Рачо Петров на кръстовището на булевард "Дондуков" и улица "Георги Бенковски". Добре, няма спор, че тя беше опасна за преминаващите и свърталище на клошари и мигранти от години.

Но с това работата на общината в София не е свършила, освен ако целта не е на мястото на съборената къща да изникне самопосадила се гора. Растителността вече започва да покрива руините, както добре се вижда на снимките.

Как гората ще се впише в  "територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - "Ансамбъл "Бул. Княз Александър Дондуков" и в границите на II защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" не е ясно.

Тротоар по ул. "Георги Бенковски" липсва, но за сметка на това има паркирали коли

Снимка: Иван Григоров

Ясно е само, че за да стои това място празно, има причини. Едната може да е неуредена собственост, другата-изчакване на подходящ момент за инвестиция от евентуален собственик. По презумпция с други подобни обекти в столицата, можем да очакваме в близко време тук да започнат да се хвърлят боклуци и така мястото да придобие антиекологичен мирис.

Въпросът е защо Столична община не потърси решение на проблема-къщата я няма, но преминаването покрай празното място не е лесно. Липсва тротоар, хората са принудени да слизат на улицата, за да преминат. А на метри е централата на една от най-големите банки у нас, където работят вероятно няколкостотин души. Кой ще е виновен, ако стане нещастие с преминаващ покрай временната ограда на мястото?