Това заяви пред bTV директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

49-годишният Божилов е членувал в ловната дружинка и е имал разрешение за вчерашния ловен излет в Плана планина. 71-годишният мъж, който също е убит, не е член на ловната дружинка. Той се появява по време на лова, влиза в спор с един от участниците в него за това, че не трябва да ловуват на въпросното място. Спорът продължава по-късно с Петър Божилов и така се стига до трагичния изход със смъртта на двамата, каза още Валери Йорданов.

„Фактите, с които разполагаме, сочат, че лицата, след спор, който е възникнал помежду им, не е ясно на каква тема, са извадили законно притежаваните си оръжия и са стреляли,” обясни шефът на столичната полиция.

 „Експертизите ще покажат кой е стрелял първи. Двамата обаче са намерени на около 20 метра един от друг,” добави директорът на СДВР. Пряк свидетел на инцидента няма. Когато другите ловци от дружинката отишли на място, намерили двамата мъже мъртви.

Назначени са балистични експертизи, взети са и алкохолни проби, както и натривки.
"След аутопсията ще може да се добие повече яснота по отношение на това кой пръв е произвел изстрелите. При подобни инциденти не бива да правим някаква трагедия. За съжаление, самият спор е завършил трагично", уточни старши комисар Йорданов.

По-късно от Ловно-рибарското сдружение София-Юг разпространиха декларация, в която заявяват, че при свадата не е използвано ловно оръжие, предаде БГНЕС.
Според сдружението втората жертва на стрелбата е 71-годишният Огнян Шангов, който не е ловец.

"Длъжни да поясним, че случилото се няма нищо общо с провеждащия се по същото време редовен ловен излет на дива свиня. Огнян Шангов и нашият колега Петър Божилов при свада, възникнала помежду им, се прострелват взаимно с пистолети в близост до една от пусиите. Подчертаваме, че в инцидента не е използвано ловно оръжие", се казва в декларацията.

"По първоначални данни е ясно, че става въпрос за стрелба с късоцевно оръжие или пистолети, които са законно притежавани и от двамата участници в стрелбата", коментира пред журналисти директорът на СДВР. Ловното оръжие не е употребявано при тази стрелба, тъй като е намерено заредено в близост до трупа на Петър Божилов.

"Към момента няма данни между двамата загинали да е имало предишни спорове. Тепърва ще се разпитват съседи, близки, за да се види дали 71-годишният човек е изразил своята позиция пред съответната институция, дали е изразил недоволство по отношение на ловуването в близост до дома му", каза още старши комисар Йорданов.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заяви пред БНР, че смъртта на Петър Божилов няма връзка с договорите за наеми на спортните обекти. Той изказа съболезнования на семейството и близките на убития и изрази дълбоко съжаление от загубата на един служител, под чието ръководство са се изградили всички елитни спортни бази в България.


Кой е Петър Божилов

Петър Божилов, известен с прякора Пешо Поялника, е с висше образование от ВИФ „Георги Димитров". Бившият гребец е назначен да управлява „Национални спортни бази” ЕАД през ноември 2009 г. от министъра на спорта Свилен Нейков. При представянето си тогава заявява, че е управлявал 40 декара площ на пазара "Илиянци", а така също и "Еко ойл". Под неговото ръководство са съоръжения като Националния стадион "Васил Левски", залата "Арена Армеец", базата Белмекен, "Спортпалас" във Варна и др.

Участвал е в търговски дружества като "Електра 999", където е бил съдружник със Златомир Иванов-Баретата. Работил е в отдел "Кредитиране" в Банка за земеделски кредит и във фирма за търговия на едро.

Със застреляния през 1995 г. Пламен Михайлов-Кимбата са били съотборници в една лодка като състезатели на ЦСКА. Дори стават шампиони през август 1995 г., припомнят запознати с историята на този спорт.
Според в. „Дневник" 49-годишният Петър Божилов е бил шофьор на Румен Николов-Пашата.