Малката Станка - на 1 година и 9 месеца, бе жестоко пребито от 25-годишния си баща Милко Стоянов на 2 юни вечерта. Детето бе транспортирано в кома и с мозъчни увреждания във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Според медиците, то е било системно тежко малтретирано. Открити бяха и следи от блудство.

Въпреки интензивните грижи и проведени реанимационни действия в продължение на шест денонощия, късно снощи, момиченцето е починало без да се върне в съзнание.

За жестокия побой и блудството със Станка бе задържан 25-годишния й баща Милко Стоянов от варненския кв. "Максуда". Срещу него бяха повдигнати обвинения за опит за умишлено убийство и за блудство.

Опитът за убийство на собствено дете се наказва от закона със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Наказанието за блудство с малолетно лице е от 1 до 6 години "лишаване от свобода".

Пред Окръжния съд в петък Милко Стоянов отрече да е посягал на детето и обвини за системните побои майката - 22-годишната Янка. Магистратите го оставиха в ареста. Самият съдия Красимир Гайдаров посочи, че става дума не просто за насилие, а за бруталност и за явно изразено незачитане на човешкия живот и здраве.

Бащата трябваше днес да протестира срещу мярката за неотклонение пред Варненския апелативен съд. Поради съдебен ангажимент на служебния му защитник обаче заседанието ще бъде отложено.

Със смъртта на момиченцето прокуратурата трябва да преквалифицира и обвинението срещу Стоянов от опит за умишлено убийство в умишлено убийство.