На улицата ни изкара рекета на монополите с помощта и под покровителството на нашата държава, за съжаление. Продължаваме да стоим твърдо и категорично зад исканията, които представихме преди три седмици и както знаете миналата неделя излязоха над 100 хиляди човека от цяла България, заяви Дончо Дудев, един от лидерите на гражданските протести в София.

Той изчете исканията на протестиращите, като започна с новото допълнение, а именно: Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките.

Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции. Друго искане е разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

Протестиращите заявиха: Тъй като в момента България е в политическа криза, се обръщаме към президента Росен Плевнелиев, който да застане до народа и да направи така, че да се случат исканията на протестиращите.

"Ние с терористи не преговаряме, ние внасяме тези искания и в неделя ще му ги дадем лично", обърна се Дудев, визирайки "сегашната политическа клика".

Те призоваха президентът Плевнелиев да излезе утре сред тях, ако не го направи техните искания ще бъдат внесени в президентството.

Очакванията към президента са да продължи работата на парламента. "Не искаме служебно правителство, което да ни забави за нашите справедливи искания. Искаме предсрочни избори. Искаме създаване на програмен кабинет", заявяват протестиращите.

Те са категорични, че трябва да се създаде Обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота от 50%. Протестиращите съобщиха, че имат запис на последния редовен работен ден на 41-ото Народно събрание, който беше в петък, и ще пуснат записа до всички европейски медии и институции, за да кажат те дали България я управлява морала.

"От тук нататък моралът седи вътре в гражданина, не е нужно да ни представляват партии", заяви Дудев. "Народът сам избра съдбата. Народът е този, който сам може да определи кой ще го ръководи, а не краде", обявиха в Сливен.

Срещата в Сливен продължи няколко часа. Петима души бяха изгонени с полиция от срещата на организационните групи от градовете, организирали протестите в над 35 града от страната против монополите в България. Мотивът е партийна принадлежност, каза пред журналисти един от изгонените.

В началото на срещата присъстващите подписаха декларация, в която попълниха трите си имена, ЕГН, както и дали принадлежат към партийна или неправителствена организация.

Беше направена и проверка за истинността на данните чрез лични документи. От залата призоваха срещата да напуснат всички партийни членове.

На срещата бе разпространена декларация до президента, премиера в оставка, председателя на Народното събрание, министъра на вътрешните работи и омбудсмана, внесена чрез областна администрация Добрич.

Граждански форум на националните протести с участието на координатори от няколко града даде също днес пресконференция.

Междувременно представители на сдружението НАС - Свободен избор се събраха на "Кръгла маса" в столицата, на която в ролята на слушатели бяха поканени лидери на политически партии.

Вижте снимки от събранието в Сливен