В навечерието на 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски президентът Румен Радев откри паметник на Апостола в Троян, заедно с кмета на общината Донка Михайлова. 

Паметникът е създаден от Борис Борисов. Първоначално скулпторът проф. Георги Чапкънов е избран да го изработи и започва изграждането, но поради здравословни причини не успя да го довърши. 

На монумента е поставена и паметна плоча с имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Идеята за изграждането на паметник има почти 100-годишна история, но по различни причини реализацията се отлага. През 2019 г. обаче се създава Инициативен комитет, който сериозно се захваща със задачата.

"Комитетската дейност на Левски е една от важните негови дейности, тук в Троян е намирал много топъл прием, много пъти е идвал, даже тук има два революционни комитета. Единият е Троянският, другият - Монашеският на Троянския манастир", разказа Венелин Ангелов, съпредседател на ИК, пред БНТ.

Средствата за изграждане на монумента са основно от дарения. "Процесът на съучастие на троянци в тази идея беше не по-малко важен от самия паметник", коментира кметът Донка Михайлова. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Нашата история ясно е показала, че, ако един монумент е чужд на хората, на техния морален и житейски компас, той бързо обраства в бурени и забрава. Ние днес продължаваме да сме в дълг към нашите предци, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има. Докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим сила от неговото свято дело. Продължаваме да търсим начин да съграждаме знаци на признателност към най-свидния син на България", посочи президентът, цитиран от БТА.

Той добави, че Троянският край е силно свързан с революционния път на Васил Левски. Тук още се помнят неговите думи на прозорливост за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господства равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е дълбоко, емоционално и желано, добави Румен Радев.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По думите му всеки знак на тази признателност показва, че следващите поколения не само ще следваме неговите завети, но ще правим всичко възможно да съградим България такава, каквато я виждаше Апостола. Вярвам, че паметникът, който откриваме днес, ще се превърне в място на своеобразни срещи с Апостола, посочи още президентът и благодари на ръководството на Общината, дарителите и на младите хора на Троян за тяхната съпричастност, както и на скулптора Борис Борисов. "В нелеки времена на политическо разделение Вие показахте по безспорен начин и дадохте урок, че България може и трябва да бъде обединена, когато става въпрос за важни, отговорни национални каузи. С Вашите общи усилия сбъднахте една вековна мечта на троянци да имат такъв паметник", заяви още Румен Радев. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Преди откриването на паметника президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Троян. Монументът беше осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.