Президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция "Изповедта на Апостола" в Националната галерия "Квадрат 500". Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

Вижте снимки>>>

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски.

Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата - не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес - век и половина след неговото обесване, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

По думите на Радев Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни. Той продължава не само да ни сочи кривицата, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза, че днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е толкова важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора, добави държавният глава.

Снимка: БТА/AP

Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии животът и делото на човека и революционер Васил Иванов Кунчев ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Левски, каза още Румен Радев.

На церемонията по откриването на изложбата присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Той заяви, че мултимедийната експозиция е начинът със съвременните средства да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас.

Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски може би днес нямаше да ни има и нас. Сто и петдесет години от неговата кончина - бих казал сто и петдесет години от началото на неговото безсмъртие, ние сме постигнали част от неговите завети, но сме се отклонили от други, каза министър Тодоров.

Най-важното е да помним, защото ако не помним, няма да имаме бъдеще, отбеляза още той.