Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 г. България преживя много - възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите.

Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово пред паметника на Васил Левски на церемонията по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава.

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите", казва Дяконът. И ние вървим - падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се появява.

Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден.

Снимка: БТА

Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни. Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дяконът и възрожденците възкресиха и ни завещаха, защото, както пише Левски, всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола! Да живее България!", заяви президентът. 

Снимка: БТА

По време на церемонията проф. Кирил Топалов посочи, че който не разчита добре знаците на миналото, се загубва в лабиринта на настоящето си и няма бъдеще. Затова и Христо Ботев назова най-точно саможертвата на най-великия измежду българите като връх, от който виждаше духа към безсмъртието, посочи той.

Сред присъстващите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, политици, общественици и граждани.

Церемонията започна точно в 18 часа. Гвардейски оркестър изпълни някои от любимите песни на Левски пред всички, които искаха да отдадат почит.

Днес цял ден желаещи да отдадат почит на Апостола на свободата образуваха опашка пред паметника "Васил Левски" в столицата. Част от гражданите носеха цветя и развяваха български знамена.

С различни събития в цялата страна България отбелязва сто и петдесетата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимка: БТА

По-рано днес президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция "Изповедта на Апостола" в Националната галерия "Квадрат 500". Отслужена бе и панихида в църквата Света София.

Снощи в родния град на Апостола - Карлово, също се проведе възпоменателна церемония.