Временна паметна плоча, лежаща на две паркоместа на ул. "Даме Груев" в София, обозначава предполагаемото място, на което лежат тленните останки на Апостола на свободата. Плочата е оградена от бели кашпи с цветя и венци и гласи: "Тук през 1873 г. е погребан Васил Левски". 

Разположението на паметния знак било съобразено с измервания на проф. Минчо Ненчев, преподавател в Архитектурния университет, спрямо къщите, чиито основи били запазени от периода на Българското възраждане, разказа пред NOVA фотожурналистът Цветан Томчев. Проф. Ненчев е един от инициаторите зад временната плоча заедно с писателя Николай Иванов, които срещнали подкрепата на кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Той пък дарил изработването на плочата, като по думите на фотожурналиста имали разрешение от местната община. 

"Това е временен паметен знак и няма нищо нередно, след като е разрешен от местните власти. Той е сложен за една седмица и е по повод открити документи. Според авторитетни историци това е мястото на гроба на Левски", коментира още Цветан Томчев. 

Плочата не е поставена според правилата, категоричен е историкът и дългогодишен служител на Столична община Тодор Чобанов. "Има специална наредба за паметните знаци. Важният въпрос обаче е какво означава Левски за нас и нуждаем ли се от негово гробно място, за да почитаме и уважаваме делото му", попита той.

По думите му жители на квартала изразяват несъгласие с избраната форма за отбелязване на това място, а самият Чобанов също споделя, че визията на плочата го смущава. "Дискусията къде е погребан Левски, преди да се пренесе на улицата на града, трябва да се води в съответните академични среди", заключи историкът.