Крачка напред към промяната, стъпка назад към истината - с това мото Dir.bg стартира преди три години конкурс за чиста журналистика Web Report. Конкурс, който отличава онези журналисти и автори, които безпристрастно информират и разказват истински истории, написани с душа и сърце.

И тази година жури от известни журналисти избра победителите в шест основни категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински Истории", "Спорт" от над 100 участници с повече от 300 материала.

Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания". Репортаж, който ни разказва не само за проблемите в ежедневието на незрящите, но и как то може да се подобри с помощта на миниатюрна камера към очила без да се изисква интернет връзка.

Сега ви срещаме с автора на репортажа, за да научим нещо повече за нея, за професионалния й опит и възгледите за чиста и свободна журналистика:

Кой е носителят на наградата за "Видеорепортаж" в Web Report?

Родена съм, живея и работя във Варна. Омъжена, с две деца на 6 и 2 години. Завършила съм журналистика през 2001 г. Започнах да репортерствам още на 19 години, в местен ежедневник, през далечната 1997 година. Тогава зад гърба си имах натрупани 15 години мечти да стана журналист и един семестър теория от университета. Бях първи курс студентка.

Започнах като общински и политически репортер. Отразявах случващото се в Община Варна и Общинския съвет. Няколко месеца по-късно имах късмета на бъда назначена на работа в първата частна ефирна телевизия "Телевизия Варна". Била съм кореспондент от Варна за БТВ, Нова ТВ, Европа, ТВ7, ВВТ още в зората на тяхното създаване. През 2008 година се отказах от първата си любов - журналистиката, защото тя започна да придобива вид, който не кореспондираше с моите виждания и нагласи за чиста и свободна професия. Станах административен и в последствие изпълнителен директор на професионален футболен клуб. Последваха години, в които работих за собствената си агенция, която се занимава с ПР-консултации, проектна дейност и т.н.

През 2015 година се явих на конкурс за работа в първата и единствена към момента университетска телевизия, регистрирана в СЕМ като обществена такава, MU-Vi.tv, телевизията на Медицински университет -Варна. Длъжността ми е Ръководител студийна програма.

Вълнувам се от истинското, от човешкото, от ценностите, от отношенията, от традициите, от образованието и от възпитанието, от децата и семейството.

Изненадахте ли се, когато разбрахте, че сте един от победителите в конкурса?

По-скоро - не! Защото това е един по-различен репортаж. Събитието, на коeто бе презентирана тази нова технология, бе обявено публично, но незнайно защо не събуди интерес в колегите и нямаше никакви други екипи. А аз смятам, че за подобни неща и възможности трябва да се говори. Хората с увреждания имат най-голяма нужда от подкрепата на медиите, но попадат пред обективите само когато се случи някакъв инцидент с тях или събитие с широк обществен отзвук.

Бихте ли разказали историята зад кадър на репортажа - "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания"?

Няма интересна история зад кадър. Има лично отношение към проблемите на хората с увреждания, лична потребност да помагам, с каквото мога, в случая с гласност, и лично приятелство с Жулиета Петкова -директорът на Специализираното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. Тя бе тази, която ме запозна с главния герой в репортажа Добринка Бодичева и нейният най-добър приятел - лабрадорът Лава. Част от паричната награда смятам да даря на училището.


Подобни теми не са често във фокуса на медиите. Доколко комерсиализацията и жълтите новини господстват над медиите днес?

Точно това споменах по-горе. Журналистиката се промени. Ценностите се промениха. Консуматорите на новини се промениха. Изчезването на регионалните медии, умишленото им поставяне в ситуация, в която не могат да просъществуват, според мен, има огромна роля за промяната на фокуса на основната роля на медиите - да информират, да бъдат коректив, да се опитат да променят битието, а защо не и съзнанието ни към по-добро. Аз бях първият телевизионер във Варна, който реализира предаването на живо на сесиите на Общинския съвет в града - мисля, че беше през 2001 или 2002 г. По-друг начин се държаха местните избраници, когато знаят, че ги снимат с три камери и се предават на живо по телевизията, по ефирен и кабелен път.

Не знам дали комерсиализацията или купуване е по-точният термин към днешна дата, или дори през последните десетина години...

Отмина времето на жълтите новини, по-скоро се опитват да правят политически скандали, но... за това трябва да имаш сериозна подготовка, познания и смелост, за да се получи качествено.

Фалшиви новини и дезинформация заливат днес социалните мрежи, каква е вашата формула за чиста журналистика?

На първо място подготвени, информирани и честни журналисти. Мощни и чисти икономически субекти, независещи от държавни субсидии, които да подкрепят тази журналистика. Работеща съдебна система. Фалшиви новини ще има, но обществото трябва да се научи на хигиена на четене и информиране. Доверие се гради трудно, но постепенно зрителите, читателите и слушателите ще изхвърлят медиите еднодневки от живота си.