"Тя не е способна да извърши подобно нещо. Не го е направила тя. Тя не е психично болна. Лидия е много силен човек. Някой я е подтикнал към самоубийство. Търсете кой я е принудил", призова Снежана Петрова, която бе дошла в "Пирогов" да види дъщеря си, цитирана от "Фокус" и Нова телевизия.

38-годишната фотографка Лидия Петрова посегна на живота си вчера малко преди 15 часа пред фонтана на президентството. Жената, която има 11-годишен син, се заля с бензин и се запали. Тя е настанена в "Пирогов" в критично състояние с 90 процента изгаряния по цялото тяло и главата.

Лекарите продължават да се борят за живота й, но не дават шансове. Пред медиите началникът на Клиниката по изгаряния проф. Огнян Хаджийски заяви, че подобно изгаряне е несъвместимо с живота. По думите му, съпругът на Лидия е споделил, че е имала психично страдание, без да уточнява какво.

В същото време полицията в София продължава да работи по изясняване мотивите на 38-годишната жена да се самозапали, съобщи БНР. Към момента е установено, че преди време тя е била лекувана от психично разстройство. Вече е ясно, че жената е действала сама, без помагачи. Тя е дошла пеш до президентството, сама се е заляла с бензин и запалила.

Пред журналистите обаче майката Снежана отрече Лидия да е имала психически проблеми, също така и да е била свързана със секта, както по-рано днес заяви пред TV7 сестрата на Лидия - Даниела.

Снежана Петрова обясни, че след атентата в Бургас, дъщеря й била притеснена, но е била "напълно нормална и образована".

Видях само едно овъглено тяло. Шансът й е нулев – няма възможност за 1% оцеляване. Защо младите хора така си отиват?”, промълви Снежана Петрова.

Тя разказа, че дъщеря й е завършила учителския колеж, след това рехабилитация. Работила е и като фотограф във вестник „Труд”.

Майката попита къде е изчезнала раницата на дъщеря й, от която вчера е извадила шишето с бензин.

Тази сутрин няколко души се събраха на мястото на трагичния инцидент при фонтана пред президентството, запалиха свещи и оставиха цветя.

Бащата на самозапалилата се жена - Петър Петров, разказа, че е разбрал за трагедията от медиите. Той не е виждал дъщеря си от няколко години, тъй като е разделен с майка й и живее с друга жена на семейни начала. Бащата обаче казва, че Лидия е живеела на квартира в столицата и е била разделена със съпруга си, който бил материално осигурен и се грижел за сина им.

Граждани пък организират чрез социалните мрежи протест с призив: "Не на отчаянието", съобщава БГНЕС. Протестът ще се състои от 19 ч. днес край фонтана пред президентството, като участниците ще запалят по една свещ.

В съобщението си организаторите призовават: "Нека запалим свещ пред кметствата в цяла България, за Лидия и знайните и незнайни жертви на безверието и отчаянието! Изход има, но не трябва да е такъв!".

Психиатър: Актът на самозапалването показва крайното отчаяние

"Актът на самозапалването показва крайното отчаяние, в което човек е изпаднал. Човек може да избере тази изключително болезнена раздяла с живота само ако не вижда никакъв смисъл да продължава напред", обясни директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите й това е добре обмислено решение, а най-вероятно нещо, станало в последните дни, я е провокирало.

"Това са вид балансирани самоубийства. При тях човек си прави равносметка и тя не му харесва. Важно е да се направи задълбочен анализ на ситуацията и да се разбере какви са причините, които подтикват хората към такова решение. Но не бива с лека ръка да казваме - този е луд, затова го е направил", допълни д-р Гълъбова.

Вчера колегата й д-р Николай Михайлов коментира пред БНР, че самозапалването на 38-годишната жена е трагедия, която не бива да се експонира в медиите лекомислено. По думите му опасността, свързана с такъв тип трагични събития, е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип.

Днес пред Нова телевизия психиатърът допълни: „Ние не можем достоверно да съобщим мотива. Той по дефиниция е трудно проницаем. Това е една засекретена лична трагедия, дори да се докаже, че става въпрос за психично разстройство”.