Задържаният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров беше върнат в България от Германия.

Берлин го екстрадира след писмено уверение от българските власти, че в следствения арест ще му бъдат осигурени всички условия, отговарящи на европейските изисквания.

Малко преди 18,30 часа тази вечер кацна пътническият самолет от Франкфурт, с който 21-годишният мъж беше транспортиран до летище София.

Той беше придружаван от български и германски полицаи и чакан от екип на Съдебна охрана, който да го конвоира до следствения арест в Русе, където беше извършено бруталното убийство на 30-годишната жена.

Снимка: МВР

Там прокуратурата ще му наложи 72-часов арест и ще му повдигне официално две обвинения - за изнасилване и за убийство по особено мъчителен за жертвата начин.

Снимка: МВР

Преди това обаче криминалисти свалиха негови отпечатъци и му беше взета ДНК проба, която да се сравни с генетичния материал, намерен по трупа на журналистката. В момента разследващите разполагат с проба от панталоните на младежа от ромската махала, която напълно съвпада с генетичния материал от тялото на младата жена.

Вижте още снимки >>

"ГД "Охрана" е тази, която е отговорна за конвоя и довеждането на всички екстрадирани от чужбина лица. В конкретния случай служители на главната дирекция са командировани да изпълнят това свое задължение", коментира по-рано днес пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"Във всеки случай, в който партньорски правосъдни служби искат от нас гаранция, конкретно се ангажираме мястото, в което лицето ще бъде задържано да отговаря на изискванията", добави тя.

Попитана ще бъде ли Красимиров в луксозни условия в ареста, Цецка Цачева коментира:

"Не бих нарекла условията луксозни. Те изпълняват критериите. Напредъкът в частта за местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" е много сериозен. Гарантираните 4 кв.м. площ, санитарен възел в помещението, както и другите условия, ще бъдат изпълнени".

По думите й процедурата е стандартна, използват се гражданските полети, защото иначе е скъпо за държавата. Попитана колко ще струва екстрадицията на Северин Красимиров, министърът коментира:

"Има план-сметки, но няма да изпадам в такива подробности".

Междувременно зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира разкриването на престъплението пред БНТ:

"Аз искам да благодаря на колегите, които постигнаха един уникален резултат за разкриването на това престъпление в рамките на няколко дни.Този резултат е уникален не само за българските, но и за европейските стандарти. Ако трябва да цитирам Харалан Александров от едно ваше предаване - да се твърди, че това е поръчково убийство заради корупция автоматично тези, които го твърдят, не са от кръга на умните. Хората, които използваха това за политически цели автоматично се изключиха от кръга на почтените".

Северин Красимиров е давал обяснения и пред германските власти, като пред тях е направил е частични самопризнания, на базата на които е взето решение за екстрадирането му в България.