"В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи, издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото", заяви президентът Румен Радев на среща със сънародниците ни в Лондон снощи.

"Мога да ви гарантирам, че вашият успех не е просто ваш личен успех, а преди всичко успех за България", посочи Радев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че българската общност тук е внушителна не само като брой, а и като процент трудова заетост. "Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук", допълни държавният глава.

Той каза, че е внушителна и групата българи, които получават образованието си в британски университети и посочи, че силно вярва, че те ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България.

"Защото страната ни има нужда от хора като вас - високо образовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, вие носите не само познание, но и друг модел обществени отношения", отбеляза държавният глава.

Румен Радев коментира и Брекзита. "Вярвам, че ще се намери едно решение, така че вашите права по никакъв начин да не бъдат ощетени - за това има консенсус във всички български институции", заяви президентът.

Хората задаваха различни въпроси - за младите хора, за българските училища, а и какво мисли президентът за ситуацията в България и какво ще се случи. Радев каза, че би сложил въпроса така - не какво ще се случи, а какво ние ще направим. "Не само една или две институции, какво ще направим всички граждани на България, така че да имаме едно наистина добро бъдеще", заяви президентът.

При идването на президента в посолството ни в Лондон, където беше срещата със сънародниците ни, стояха българи с плакати. Ние сме неформална организация, ще връчим петиция на президента да се ангажира по някакъв начин срещу нещата, които се случват в България, обясни един от тях - Емил Русанов, издател на вестник "Будилник". Според него сме подложени на геноцид и сме нацията с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост. "Искаме да инициираме референдум за пряко участие на българските граждани в управлението на държавата", заяви още Русанов.

Президентът Румен Радев посети и щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО-MARCOM в Нортууд, в което се планират и контролират морските дейности на Алианса (на снимката). Държавният глава проведе среща с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън.

Днес държавният глава ще има аудиенция при Нейно Величество Елизабет Втора - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По-късно през деня Радев ще изнесе лекция на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа" в "Оксфорд Юниън" - най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 година. Държавният глава ще разговаря и с български студенти, които следват във Великобритания, и с членове на Комитета на "Оксфорд Юниън".