Само две от фирмите, които продължиха участие в обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване, са подали оферти. Това са "Лекс.БГ и "Сиела Норма", предава БНТ.

Покана ЦИК отправи към шестима кандидати, но двама от участниците бяха отстранени заради това, че не отговарят на изискванията на възложителя, а други двама не подадоха предложения.

Комисията по оценка и подбор ще разгледа двете оферти, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения.

Пределната цена е 36 милиона лева без ДДС.

Договор за доставката на устройствата за гласуване на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде сключен между ЦИК и победителя, в началото на следващата година.

В същото време Технологичният консорциум "Български машини за гласуване" ЕООД е подал жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия да отстрани консорциума от обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. Това заяви днес в Националния пресклуб на БТА Александър Чобанов - член на консорциума.

ЦИК направи обществена поръчка за доставката на 9600 машини за гласуване, които да се използват на предстоящите парламентарни избори през пролетта на 2021 година.

Чобанов каза, че консорциумът е производител на машините, те ще се правят в Пловдив и е хубаво парламентарните избори да се направят с българска техника.

Той допълни че от кандидатите в обществената поръчка - седем фирми и едно физическо лице, в момента има само трима - фирмите "Сиела", "Контракс" и консорциумът "Български машини за гласуване" (докато съдът се произнесе).

"Имаме самочувствие, че сме направили машини на световно ниво - с покойния академик Благовест Сендов, с когото работихме заедно по проекта, сме направили така, че никой не може да промени вота на хората през целия път от гласуването до преброяването", каза още Александър Чобанов.

"Резултатите от изборите, направени с тези машини, могат да са готови за два часа", добави той.

Българските устройства могат да работят без електрозахранване 16 часа, докато машините, които са използвани досега, имат 15 минути възможност за работа на батерии.

"Софтуерът на българските машини ще бъде отворен и достъпен за всички, които искат да направят подобна техника", заяви Чобанов.

От консорциума обявиха, че ще разположат машини за гласуване във всички бивши окръжни градове, за да обучават хората в процедурата.