Да бъде въведена задължителна медиация при бракоразводните дела, предлагат съдиите от Варненския апелативен район, съобщи днес председателят на Апелативния съд в крайморския град Ванухи Аракелян при откриването на национална конференция, посветена на защита правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение.

Организатори на форума, който се провежда под патронажа на омбудсмана на Републиката Мая Манолова, са сдружение "В името на децата на България", Фондация "Жени за красива Варна", Съюзът на юристите в България и Апелативния съд - Варна.

В дискусиите се включиха експерти от Държавната агенция за закрила на детето, от системата на образованието, полицията, прокуратурата, съда, социалните служби, съдебни изпълнители, психолози. Броят на случаите, при които при раздяла родителите ползват децата като оръжие помежду си, нараства лавинообразно, посочи Аракелян.

По думите й въвеждането на задължителна медиация по тази категория дела, ще помогне възрастните да уточняват нещата помежду си, без да бъде наранявано детето. Ако медиацията не даде резултат и трябва съдът да решава, е най-добре да бъде изготвян психопрофил на всеки от родителите, за да е ясно при кого е най-добре да остане детето, каза Арекелян.

Дори да не бъде създаден специализиран детски съд, е добре да има специализирани съдебни състави, каза още Аракелян. Тя допълни, че е задължително да се повиши експертността на всеки орган, който работи с тези случаи.

Трябват промени в законодателството, за да бъде намерен работещ механизъм за изпълнение на съдебните решения, допълни Пламен Янаков, председател на сдружение "В името на децата на България". Той припомни, че в над 90 процента от случаите на раздяла съдът дава упражняването на родителските права на майката, която обаче не винаги позволява на бащата да вижда детето.

Решението на съда по никакъв начин не отнема родителските права на бащата и би трябвало в него да фигурира изрично, че въпросите за образованието, здравето, възпитанието на малчугана се решават от двамата, а не еднолично, каза Янаков.

Няма идеален модел и споделеното родителство също не е панацея, бе позицията на Ева Жечева от екипа на омбудсмана. По думите й е редно в законодателството да има дисциплиниращи мерки за тези, които не изпълняват съдебни решения. Според Жечева би трябвало съдът да има право да отнема детето от родителя, който не спазва решението за лични контакти, и да го дава на другия родител.