Протестиращи медици и работещи в спешни центрове се събраха тази сутрин на площад "Александър I Батенберг" и тръгнаха на шествие към президенството, Министерство на здравеопазването и парламента. Те настояват за по-добри условия на труд, увеличение на заплатите, вдигане на месечната издръжка на центровете, преминаване от трета в първа категория труд като полиция и пожарна. Организатор на демострацията е синдикат "Защита".

В седмичната програма на Народното събрание се предвижда обсъждането и гласуването на второ четене на държавния бюджет, на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. Вчера, депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% на фонд "Работна заплата" в Спешната помощ и в регионалните здравни инспекции.

Председателят на синдиката "Защита" Красимир Митов определи това като стъпка напред в техните искания, но изрази притетеснение, че това няма да бъде гласувано в пленарната зала след критиките от кабинета "Денков" за раздуване на бюджета.

Спешните медиците остават настоятелни и в своите искания за по-висок бюджет и подобрение на условията на труд.

Протестиращите се отправиха към президентството с искане на синдиката за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за проблемите в сферата на спешната помощ. Да вземат присърце нещата и да се отнесат сериозно, за да не остане България без спешна помощ, призова Митов. Протестиращите внесоха в президентството искането си за свикване на КСНС. 

Заместник-председателят на Национален синдикат "Защита" Милена Атанасова заяви, че има огромна вероятност Спешната помощ в страната да бъде застрашена, ако не се предприемат конкретни действия за подобрение на условията на труд и здравни грижи.

Красимир Митов каза, че е имало среща с бившия служебен премиер Гълъб Донев. Точно до него сме вкарали 20 писма с проблеми в Спешната помощ, посочи той и добави, че не е имало реакция по време на служебния кабинет. Сред другите искания на работещите в спешната помощ е и преминаването в първа категория труд. "Има някаква чуваемост, но няма дела. Докато не видим, че реално нещата ще се случат, протестите ще продължат", каза още Митов. Сред протестиращите има от санитар до медик, обясни той.

Недоволните развяха знамена с българския трибагреник и знамена на синдика. Демонстрацията на синдиката е съпътствана с полицейско присъствие.

Протестиращите стигнаха и до Министерството на здравеопазването, където внесоха своите искания. Пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че от синдиката са поискали гаранции, че финансовият ресурс за спешната помощ ще бъде разпределен справедливо, ако такъв бъде гласуван в бюджета за 2023 г.

Средствата от бюджета, които отиват за фонд "Работна заплата", не се пипат. Това, което се гласува и влезе в бюджета, ще бъде за увеличение на трудовите възнаграждения, заяви той.

По думите му протестиращите са поставили въпроса за формирането на средствата за допълнително материално стимулиране. При едно от увеличенията, шофьорите на линейки не са получили увеличение, посочи Пенков.

Членове на синдиката искат подпомагане на изграждането на системата за парамедици, каза още заместник-министърът. И увери, че със синдикат "Защита" се поддържа нормален диалог.

Крайният маршрут на протестиращите беше парламентът.

Пред сградата депутатът от "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Искрен Митев увери, че няма промяна в нагласата да се гласуват увеличените средства за спешната помощ. Той каза, че парламентарната група ПП-ДБ ще гласува това искане. Митев обърна внимание на протестиращите, че днес е изключително горещ ден и според него няма смисъл да стоят днес пред парламента, защото днес се гласуват на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване, а утре - на държавния бюджет за 2023 г.

Уверение, че ще подкрепят предложението за повечето средства, даде и Георги Свиленски от ПГ на "БСП за България". Подкрепа за предложението, според протестиращите, са изказали и депутати от "Има такъв народ".