Ром от пловдивското село Войводиново, станало печално известно с побоя на двама братя роми над командоса Валентин Димов, открито и на живо във Фейсбук отправя заплахи към цялото село. За това сигнализираха жители на Войводиново, видимо притеснени за сигурността и живота си.

"Заплахите от страна на ромите в нашето село продължават, мислим, че не само за протестите трябва да се отразява, а и това как те заплашват цялото ни село", алармираха хора от селото пред trafficnews.

Въпросното видео се разпространява в различни групи във Фейсбук, включително и тази на село Войводиново. Негов автор е мъж на име Салхо Кисимов, който в момента се намира в Германия, а семейството му е в България, във Войводиново.

Ето и част от размислите на Кисимов, както и откритите му заплахи към българите в селото, които той нарича "гяури":

"Здравейте, братя роми! Това, което направиха във Войводиново, няма как да го забравя. Просто, доста хора от Войводиново ще пострадат много. Много ще пострадат. Особено крайните къщи... Тия две момчета нямат вина. При положение, че оня се е напил и тръгнал да ги блъска назад-напред по бордюра. Каква е тая България. Циганите били лоши. А вие нормални ли сте? Тия хора къде да идат, какво да правят (визира бутането на незаконните постройки в селото).

Войводци, ще пострадате много, крайни къщи ще горят, ще ви разкажем играта. Ако имах възможност да се прибера в България, при първа възможност и аз щях да нападна. Жена ми пътува за Перущица. Това няма как да се забрави. И децата са в Перущица, при сестра ми. Много войводци ще пострадате. Ще ви видя как ще идете на борсата в Първенец. Ще ви разкажа играта. Тогава ще видите вие колко са луди циганите.

Ще видите вие втора Катуница. Не си мислите, че ще ви оставя всичко така. Вие крадете повече от циганите. Окрадохте къщите ни. Кой краде - циганинът, или гявурът, извинявайте, българина. Войводци, просто много тежко ще живеете. Крайните къщи трябва да се съберете всички в центъра да живеете. Мамата ви мръсна, де*ба. Къв министър си ти бе, Каракачанов, боклук! Тъпанари!"

Междувременно събарянето на незаконните къщи в ромската махала в селото продължава. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си

Продължава и недоволството на хората. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол и с искане за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там.

Те твърдят, че вина за сегашната ситуация носи местната власт, защото именно със знанието на общината е създадено гетото, в което сега влизат багери.

250 души по регистър живеят в ромската махала на Войводиново. Неофициално обаче обитателите са двойно повече. Техният брой нараснал през последните 20 години, когато къщите в квартала започнали да никнат като гъби, разказват жителите на селото и обвиняват за това местната власт.

"Това е пак работа на общината. Няма на кой друг. Те ги виждат постоянно, че навлизат на хората в местата", коментира Рангел Дамянов, жител на с. Войводиново, пред NOVA.

"Нямаше кой да ги спре", допълва го Васил Дечев.

Махалата е на площ от 2 декара, върху които са построени 20 къщи. Само 4 от тях са законни.

"Още по-лошото е, че в случая, по наша информация, става дума за гето, което е изградено от лидера, от местния лидер на ВМРО с цел - подкрепа циганите да гласуват", заяви Веселин Марешки, председател на ВОЛЯ. "Заселвал ги е там. Той е избран, този общински съветник, с тези гласове", заяви още Марешки в предаването "Здравей, България".

Местният лидер на ВМРО отрече твърдението.

"Не съм дал на никой парцел. Напротив. Аз през цялото време съм им говорил, че е време те да напуснат това гето и да започнат да живеят като нормални български граждани. Няма как някой да ме обвинява. Това са нелепици", отговори Георги Какалов, лидер на ВМРО в с. Войводиново.

Махалата се оказа не само с незаконни къщи, но и с незаконно Енерго и частно ВиК.

"Токът им се дава от първата ромска къща. Той разпределя с проводници до последната къща. Като всеки един от тях плаща по 30 лева", обясни кметът Димитър Тосев.

Сутринта в махалата се появиха някои от обитателите, за да изнесат покъщнината си. Част от намерените вещи в къщите се оказаха крадени и полицията ги конфискува.

За петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.