Продължава събарянето на незаконните постройки в ромската махала в село Войводиново, съобщи кметът на населеното място Димитър Тосев.

Той уточни, че дейностите тази сутрин са започнали в 9 часа.

„Описаните опасни незаконни постройки от общината са 15, вчера бяха премахнати 5. Започнахме много късно вечерта, няма смисъл от допълнителни рискове, и за машините, и за хората в тъмната част на деня. Остават около 10 незаконни постройки за събаряне. Най-вероятно днес няма да успеем да приключим с всичките, защото материалите трябва да бъдат премахнати и откарани на определено място от фирма. Това е свързано с разрешения и средства“, отбеляза Тосев.

Кметът на Войводиново коментира, че всички цигани от махалата в населеното място са се изнесли и по всяка вероятност са при свои близки и роднини.

„Те имаха възможност да променят начина си на живот преди години. Искаха да ги интегрират напълно, да посещават детски градини и училища, да се образоват и да продължат нормално живота си, но това не се случи. Нежеланието на циганите за интеграция е пълно. Обществото плаща опитите за тяхното образование, но те са с нулев резултат. Не говоря за всички, естествено има изключения, които имат желание да научат нещо и да успеят. Но за съжаление масово цари пълна неграмотност“, коментира Тосев.

Той каза още, че протестите на жителите на Войводинов ще продължават до освобождаването на терена от циганите и до събарянето на всички незаконни постройки.

„Предполагам, че това ще се случи до края на месеца. Обществената нагласа е да се довърши докрай това, което е започнато“, заключи Димитър Тосев.