За все още необявена от властите информация по случая с пребития военен във Войводиново намекна в студиото на "Тази сутрин" по bTV лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Той подчерта, че инциденти като този показват необходимостта и роми, и българи да застанат заедно срещу насилието - без значение от кой етнос идва то.

"Настоявам да бъдат публикувани пробите за алкохол и на двете страни, да бъде публикуван целият видеозапис от охранителната камера, която е заснела инцидента", заяви той, като обаче подчерта, че няма нормален човек, който да приема ритането по главата на паднал.

Кънчев припомни за друг инцидент с участието на командос, който според него не е предизвикал подобна силна обществена реакция - убийството на полицай от май миналата година, за което беше арестуван военен. "Извършва убийството на 21 май, на 30 май пуснат с подписка - 50 командоси в залата ръкопляскат на военния съд", отбеляза Кънчев.

По отношение на ромската престъпност, лидерът на "Евророма" отбеляза, че последните 5 големи инцидента, довели до етническо напрежение, имат едно общо нещо: "Участват едни и същи хора от една прослойка, която говори турски език, спазват религиозните обичаи точно както турците ги спазват, определят себе си като турци (...) докога всички нормални цигани в тази държава ще патят заради тези хора?!".

В тази връзка Кънчев призова вицепремиера Красимир Каракачанов да каже дали смята за "нагли" всички цигани, или само тези, които извършват "зулуми". Според него ромските общности могат да бъдат ценен съюзник.

Политика се прави на маса

Цветелин Кънчев категорично отрече твърденията на друг ромски политик - Александър Методиев-Бат Сали (ДПС), който заяви, че лидерът на "Евророма" е участвал в схеми за купуване на гласове заедно с Каракачанов.

Според Кънчев нападките са дошли, след като с помощта на партията му и останалите партии от ОбС-Самоков там "частно енерго" вече няма и хората имат законни партиди.

"С Красимир Каракачанов се познаваме много добре, решавали сме редица конфликти с него и с неговите заместници, решавали сме ги на маса", обяви Цветелин Кънчев. Той даде пример с напрежението в "Красна поляна" през 2007 г.: "Седнахме, почерпихме се, направихме една трапеза, стиснахме си ръцете, всеки си отговаряше за своите хора и проблемите се потушиха".

Кънчев уточни, че прави "уникална ракия от горски малини, която прави чудеса, създава топлота у хората, предразполага ги да си подадат ръце" и е сядал на трапеза с много политици.