Нападателите на военния във Войводиново му счупили гърлото. Пострадалият трудно говори и дъвче. Това става ясно от медицинската експертиза. Във връзка с инцидента прокуратурата в Пловдив образува бързо производство за нанасяне на средни телесни повреди по хулигански подбуди спрямо двама младежи (на 21 и 17 години), задържани за побоя над 33-годишен мъж в с. Войводиново. Това съобщи пред журналисти районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Той уточни, че първоначално образуваното производство е било за лека телесна повреда, което след излизането на съдебно-медицинската експертиза е изменено за средна, тъй като е установено счупване на ябълчна кост на гърлото, довело до затруднения в говора и дъвченето на пострадалия.

Предвиденото от закона наказание за това престъпление е от 2 до 10 години "лишаване от свобода", което за непълнолетния се редуцира до 3 години затвор, поясни още Грошев, цитиран от БТА.

До момента са разпитани няколко свидетели, иззет е запис от видеокамера, заснел побоя и приобщен към материалите по делото. От него е установено, че на 6 януари пострадалият мъж, който е военнослужещ в Пловдив, се връщал с автомобила си във Войводиново.

На кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Победа" пред колата му преминават двамата младежи, които са го напсували. Между тримата възникват пререкания, които прерастват в побой над 33-годишния мъж. Нанесени са му множество удари по цялото тяло.

Двамата младежи са задържани, не се признават за виновни и описват друг механизъм на извършване на престъплението. Те са задържани за срок от 72 часа, в рамките на които предстои прокуратурата да внесе искане за вземане спрямо тях на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Досега двамата не са криминално проявени и не са осъждани.

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов посети пострадалия снайперист в пловдивската болница "Свети Пантелеймон".