Според директора обаче родителското недоволство е начин да бъдат замаскирани основните проблеми, а именно злоупотребите от предишното училищно ръководство.

Минчо Джуркин поясни още, че имамът на Рибново е един от основните хора, които провокират протестите, като на петъчната молитва именно той призовал родителите да не пускат децата си на училище. Директорът е категоричен, че училището ще се развива в светска насока и ислямът няма да се изучава, дори и като свободно избираема подготовка.

"Някой отново търси да нажежи обстановката. В основата на всичко е общинският кмет Ахмед Башев и бившият директор на училището и настоящ кмет на селото Феим Иса. Някои хора си бяха въобразили, че българското образование е тяхно, че тук може да се прави всичко. Някои неща трябва да ги назовем с истинските им имена. Крепостта на ДПС, на Доган, пада в тези райони. Рибново винаги е гласувало монолитно. На тези избори хората изразиха различно мнение. Това е причината. Някои се готвят за парламентарните избори от много далече", каза още Джуркин по БНР.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов обясни, че в училище може да се изучава „Религия” под формата на задължително избираем предмет.
"Това става, след като родители подадат заявления в началото на учебната година. За текущата учебна година в Рибново не са подадени заявления и няма сформирани групи за ЗИП. Не виждам притеснения в тази посока. Няма как Джуркин да разреши или забрани провеждането на ЗИП „Религия”, обясни Златанов.

Той съобщи, че жалбите срещу директора на училището в Рибново са много. По думите му за един относително кратък период от време – в рамките на месец и половина, има около 7-8 жалби, но голяма част от тях са анонимни. Част от оплакванията са заради слухове, че Джуркин възнамерява да затвори училищния стол. Имало жалби и във връзка с дейността на директора и начина на организиране на административната дейност.

През 2009 г. тогавашният преподавател по религия в училището в село Рибново Мурад Бошнак и кметът на общината Ахмед Башев бяха привикани в ДАНС по сигнал за оказан натиск при изповядване на религия и за евентуално подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. Срещу тях обаче не бе повдигнато обвинение.