Около 3.50 часа на 18 февруари екипи на Бърза помощ и столичната полиция са се отзовали на сигнал за намерено тяло на мъж в непосредствена близост до бл. № 515 в кв. „Връбница”, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Констатирана била смъртта на починалия и неговата самоличност – Ц.Ц., на 39 г., за когото е установено, че е съдия в Гражданското отделение на Софийския районен съд, през декември командирован в Софийски градски съд. В понеделник обаче, по негово желание, е трябвало да се върне на основната си работа. По информация на "Правен свят" той се казва Цветан Ценов.

Първоначалните данни и оперативни версии, въз основа на които е започнало разследването, сочат, че починалият е скочил от междуетажна площадка на жилищната кооперация и смъртта е настъпила от травматичните увреждания вследствие на падането.

Окончателното потвърждаване на въпросната версия обаче налага провеждането на аутопсия, оглед на жилището му на петия етаж в същия блок и съдебно-медицинска експертиза. Поради наличните първоначални данни, досъдебното производство е започнало за престъпление по чл. 127, ал.1 НК – подпомагане или склоняване към самоубийство, се казва още в съобщението.

Разследващи обаче коментират, че в подобни случаи това се прави формално, за да се изчисти категорично тази версия, а не защото има данни за това, че човекът е бил принуден.

Колегите от прокуратурата на починалия съдия изразяват най-искрените си съболезнования към семейството и близките.

Едно от известните дела, които Ценов е гледал, е по несъстоятелността на футболен клуб "ЦСКА", съобщи БНР. Очакваше се съдията да се произнесе, след като синдика предаде цялата документация, в която се твърди, че дълговете на тима са 19 милиона лева. Заключенията обаче бяха оспорени, припомня "Клуб Z".

Веднага след съобщението за смъртта му, в някои медии излезе информация, че вчера Ценов е бил привикан от председателя на СГС Калоян Топалов, който се държал с него грубо и му съобщил, че го уволнява

Последва категорично опровержение от Топалов, в което той заяви:

"Трагичната новина стана повод за недопустими медийни спекулации. Освен че засягат името на посочените лица, те представляват гавра с паметта на колегата ни и със скръбта на неговата майка и близки. Ето защо считам, че не само в качеството си на посочен като отговорен, но и като човек, погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от медиите, дължа да взема отношение".

Топалов уточнява, че командироването на Ценов е станало по негово искане и той не само е покрил всички критерии, но и получил максимална оценка - отличен 6.00 на проведения наскоро конкурс за повишаване на окръжно ниво. Това ми даде увереност, че в екипа на СГС е един способен магистрат, допълва Топалов.

Поради това твърдението, че смъртта му е предизвикана от предстоящо уволнение, е нелепо, още повече, че според Закона за съдебната власт никой председател не разполага с правомощия да уволнява магистрати, уточнява шефът на СГС. Това прави ВСС.

Топалов допълва, че на на 15 февруари Ценов изненадващо сам пожелал командироването му в СГС да бъде прекратено, като се позовал на лични съображения.

"Апелирам всички медии да спазят журналистическата и човешката етика, за да се запази чисто името на Цветан Ценов. От името на колегите си изразявам нашите най-дълбоки и искрени съболезнования на близките и приятелите му. Съдебната система загуби един честен и достоен магистрат. Кончината му е тежка загуба за всички, които го познавахме. Почивай в мир, Цецо!", заяви още Топалов.