Археолозите са установили, че сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика и че мозайката е била част от зала за приеми. Ръководител на разкопките е гл. ас. Марио Иванов от БАН, съобщи "Фокус".

Сградата е със значителни размери, различни помещения, баня и двор, настлан с плочи. Тя е имала богата строителна история, като разкритите на отделни места по-ранни стени показват съвсем различен план и организация на помещенията, предаде БТА.

Иванов обясни, че римската мозайка е била открита случайно и е било необходимо внимателно разчистване. Тя е с геометрични мотиви, без образ – различни елементи, подредени по определен начин.
„Паното е взето от нещо подобно на стилизирана розетка и стилизиран лавров венец.
Другите мозайки са в по-фрагментарен тип и централното пано не е запазено”, обясни гл. ас. Иванов.

Четири пъти е бил променян проектът за строителството на осмата метростанция от втория метродиаметър в София. Така ще бъдат запазени на място и каменните плочи от основните улици на римския град, и сградите под станцията. Открита си и находките от баня, както и от басейни и вътрешни дворове.

„Това са невероятни неща, които мисля, че ще направят най-модерната и най-красивата метростанция в Европа на това място”, подчерта кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя добави, че кипи много усилена работа по продължението на разкриването на археологията на бул. „Мария Луиза” и непрекъснато се откриват нови обекти.

Проектът е финансиран с 16 млн. лева по ОП „Регионално развитие”. Цялата археология е предвидено да е видима чрез прозрачни конструкции.
„София е печеливша от разкриването на такива обекти”, коментира столичният кмет.

„България лежи върху злато. Имаме древна и богата история, Тракия, Византия, Рим са били тук”, коментира и министърът на културата министърът на културата Вежди Рашидов.

По думите му, културният туризъм на България започва от Летище София или от граничния пункт Капъкуле, или от Ниш.
„Първата минерална вода, първото левче, което е сложено, това са капиталите от културния туризъм. Първото кебапче или хотдог са пари, даващи възможност на хората да забогатяват. Затова говорим да заменим алкохолния туризъм с културен туризъм”, каза още Рашидов.