Вежди Рашидов: Лежим върху злато, вместо алкохолен - културен туризъм

Почти изцяло запазена мозайка от IV век с площ над 30 кв. метра в руините на голяма сграда със зала е открита при археологическите разкопки под бул. „Мария Луиза”. Имаме древна и богата история, България лежи върху злато, обяви Вежди Рашидов.

Обратно в новината

Коментари - Вежди Рашидов: Лежим върху злато, вместо алкохолен - културен туризъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо гу'син министъра не започне рекламата от себе си ? Не от кебапчето, а от употребата на британски твърд алкохол и маркови пури ?! Министър - тотален въздържател ! Сериозна реклама !!

link

БОГ да пази правителството на Република България, сформирано от Бойко Борисов.

Бог ще го пази, но ние трябва всички да гласуваме! Никога повече тройни коалиции! Никога повече комунизъм!

Алкохоликът Рашидов се на*ра да хвали Съндъкова. То бива предизборна агитация, но тоя тиквеник съвсем омаца пейзажа.

Най-сетне ще засенчим Съветското Метро нали в нашето работят само съветски възпитаници.

На жила ли е златото или на каква дълбочина се намира?

Браво на археолозите, браво на Вежди за амбициите му да се откриват и експонират ценностите, които съществуват в страната ни! Метрото ни ще бъде прекрасно! Ще бъде уникално и несравнимо с нито една от мръсните и занемарени подземни железници в Европата, които имат само транспортно значение. Много се радвам, че най-сетне се намери някой, който да открива, съхранява и показва тези съкровища, за които само бяхме чели в историята на града ни! Да се пукат душмани! А тези, дето не ги интересува култура, да ходят пеша отгоре, да лющят бира или каквото там искат, да се търкалят по парковете денем и нощем, или просто да се махат от този град - нищо няма да загубим, напротив - ще се прочисти малко от лумпени!

Да не стане после като във вица за глухата жаба - не е Злато, а е Блато...:)

Режете ленти на "открити"римски мозаики и бани! Унистожете всички фабрики,заводи и фирми - дори клечките за зъби внасяйте! Културен туризъм,селски туризъм,алкохолен туризъм,камериерки,бармани,проститутки,педофили ,нежни китки - това е България!!!

туризъм се прави с култура! А не само с археология! Ние не сме като арабите в Египет да правим бизнес с древните останки на други народи! Защо не извадят от архивите и трезорите в чужбина и българските писменА, защо не напишат българската история, за да я знаят децата! Политическа конюнктура, а? Ах, гиди, вие пияндета "културни"!

А пък по римските улици като плъзнат едни малцинства...

Вярно е, живяли са траки, римляни, византийци. Да беше споменал и българи! Или ще продължаваме да правим от камъните на тяхните древни крепости ... чакъл?

Ненаситен тип! Иска всичкия алкохол за себе си!

За да развиваш културен туризъм обаче се изисква определено ниво на култура и за обикновените хора, и за управниците им... Прекрасно е, че са разкрити нови находки, идеята за културен туризъм е отлична, и не е нова, и всичко това се знае от години...Но е факт, в България почти няма културен туризъм... Но има Син Сити...

А какви културни находища откриха в Лас Вегас..Бре,бре,бре.. Куллтурние ни министар знае копане в София де стават митинги, на не знае за Трифон Зарезан. Май много френско шампанско се лочи в министерствата. Няма вместо- тук всичко върви в калъп. Отивам да ударя една гроздова.Културно.

Всички са прави. но за да има културен туризъм първо трябва да има книги за наште земи, после филми и чак тогава неконсуматори, а воайори.

Мутрьо барзо да бега да реже лентата че да има наркоманите къде да пикаят на официално открита забележителност. По-така си е некак си!

Много добре казано и е вярно! Културният туризъм, обаче, не е само древното злато! Трябва се още културна обстановка, културно обслужване, културни обноски и дори "културни пътища, транспорт, движение и КАТ!

турчин, че и комуняга, че и мутра, че и дс агент, че и алкохолик. боже пази балгария. бокоо, бокооо, с такива махистерви като горния, не можеш да градиш авторитет

Добре че е имало кой да съгради подобни неща и че сега има кой да ги извади, че да има какво да видят децата ти като порастан. Той поне прави нещо, а след вас остават сомо битови отпадъци!

Градили са. Траки, римляни, българи, византийци. После други са рушили. Впрочем и след теб ще останат само лайна.

докатао се назначават за министри комуняги-алкохолици-мутри и дс агенти ще слушате подобни тапотии, защото умственя багаз на тези отрепки е саизмерим с кокошя. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Всички тези разкопки са нашата история и редно е да се коментира от археолози и историци.Този министър просто не трябва да смесва политиката защото там нещата са много уязвими за хората. Когато се намират такива исторически находки е редно да се запазят и да е превърнат в атракция за туристите.Така както ние така и чуждестранните турист ще ее запознаят с нашето културно наследство.

Пепа, всички тези разкопки са история на други народи. И те трябва да се запазят, защото са били. Но този министър "забравя" за българските градежи, ръкописи и архитектура. Едва ли не, българите са извънземни!

Кати се върнш тука заедно с БАГАЗА коментирай. До тогава си седи на на баГАЗА и си яш хамбургера, че баГАЗА може на не произведе достатачно от това което ще остане след теб.

каквато и новина да сложат, ще я отровят от коментари ...

И то все "компетентни" хорица!

Съгласен съм! Каквото и добро да се каже за България, хората тук са крайно недоволни! Сигурно негативната и мизантропската им нагласа ще се промени, в слъчай, че над страната ни падне огромен астероуд и изкопае невиждан кратер или бъде изметена от гидантско торнадо!

На 30 ноември 2001 г. Вежди Рашидов е арестуван за побой над полицай.

полицаят му се извини... щото му е гууулем фен на неразбираемите пластики и прочее безформени образувания ! Ченгесаркси напеви по Сарасате! Който иска - да вярва!

Ти салбоумно ли си? АЕЦ-а, Нефтохим-а (сега го знеш като ЛУКОЙЛ), химическите заводи в Девня! Стига ли ти? Тези още ги има. А са строени при бившия работодател на Мутрьо (Т.Ж.), от който той само е прихванал как се режат лентички. Другите драгалевското цигане (браво Ваньо) ги хариза на крадюхи.

Цитираните от вас са точно сделани в СССР. Да ни държат здраво каишката и като не слушкаме да поувисваме на нея. Впрочем екологичните заводи в Девня май и пушек вече не произвеждат. А остарелите реактори на Козлодуй се крепят единствено на милосърдието на ЕС.

Сделано или не не знам, но USA и дебелогъзците от ЕС имаха време (21 години станах вече) да "мейднат" нещо тука и те. Само че "мейднаха" на Муро знаеш кое. То "мейдването" не е като да връткаш чисълца в Exel-ски таблички и да лъжеш балъците колко все по-богати стават преди да ги ограбиш напълно.

пълно с плюещи олигофрени по форумите.

влизай с чадър във форумите!

МИ ТО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИЗТРЕЗНЕЕШ И ТОГАВА ДА СЕ СЕТИШ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е НУЖЕН АЛКОХОЛЕН ТУРИЗЪМ

Аз ще кажа само,гладна кокошка просо сънувала.

Злато гази - кирлив оди! Що ли , що ли, що ли е то? И що така е станало с него (кирливия) ? Първите 10 отговорили получават изкуствен (китайски) гербер, щото други нема... Две думи и за филма "Гатака" според Уикиредията: "Филмът представя недалечното бъдеще, в което обществото се движи от доброволната евгеника (подобряването на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство), а ДНК структурата определя социалните класи. Децата от средните и високите класи се селектират чрез генетична диагностика още преди зачатие, за да се гарантират най-добрите наследствени белези от техните родители" . Ами... добър подход с матеряла имат тези, бех казал... а "кадрите решават всичко"

Кръвоносна система, по която не тече кръв - това ще са магистралите за България. В същото време се наблюдава масова емиграция, от България бягат предимно млади хора, които не ги интересува това, че един "бивш" комунист се бие в гърдите колко е велик, какво бил построил и плюе по другите комунисти, че били боклуци. Че са боклуци - боклуци са. Ама няма и "бивш" комунист. Всички са продукт на БКП - и Боко, и Серго, и Доган, и Костов, и "царо", и още, и още.....

Включително и ти!

ТОВА Е СТАРИЯ АПАРТАМЕНТ НА ЛИЛИ ИВАНОВА А ,,МАРИЯ ЛУИЗА,,

Мозайката между другото е красива. Интересното е че се е запазила. Много е вълнуващо да се докоснеш до нещо толкова антично.

Да, много им харесва така на ГРОБАРИТЕ. Всеки тъпанар от това правителство начело с Мутропитека приказва или за археология или за магистрали, а най-често и за двете. Друго не знаят. Няма технологии няма производство, няма инвестиции! То за тях се иска образование, научни изследвания, организация на труда и нормален бизнес климат, а това е трудно да се постигне. Така е по лесно - на всеки по една лопата и да копае кокали, мумии и мозайки. Пренасочваме туризма от алкохолно-курвенски към културно-поклоннически! Не знам държава в света да е забогатяла от това обаче-за справка вижте Египет.

За археологията не се иска образование, нали??? О, да извинявай по-велико звучи "чуждестранна компания инвестира в български...." отколкото "Най-старото златно съкровище в Европа, откриха български археолози..." Не мога да повярвам, колко ограничени хора има! Стой си на топличко, пиши смешни коментарчета и остави "гробарите" да си копаят "кокали", "камъни" и мозайки, поне си разбират от работата!!!

Ти явно си точно от тези-"образованите". Археологията е хуманитарна специалност. Като история, география, философия, психология, социология, филологии. Изобщо всичките "-ията". Не съм видял до сега хуманитар да храни някого освен в най-добрия случай самият себе си. Но и това се среща рядко. Трябва да се произвежда, моме отегчено. И то, както често обича да изтъква смшното човече хер Флик, "продукти с висока добавена стойност" (т.е. високотехнологични). Той това си го е наизустил добре, само дето не го разбира. Та, следователно простено ти е и на теб да го не разбираш, "образованата".

ванга ви каза че златото ще излезе над земята а водата ще изчезне с това некъдярно правителсто

Продайте го това "злато" и зареждайте с алкохол за да идваме пак. Наздраве!

...злато, наистина, и не само в преносен смисъл. Въпросът е защо досега никой не си е мръднал пръста да изрови тия неща от земята, да ги покаже на хората и да печели пари от това. Имам предвид до 89 г. Пръскахме пари за ненужни заводи и бюрокрация. И друго--минералните ни извори. Скоро се мъчих да ги преброя, доста са и много текат ей така, други не са бутани кой знае откога. Ако ми блика 60 гр. в двора, я познайте отношението ми с топлофикация...

Само така! Копайте и развивайте само столицата и нека всички българи и главно цигани се преместят да живеят там, за да могат останалите жители на другите градове да се изнесат извън България. Това вече е нетърпимо! Бойко ще види изненадите на изборите! Ще види как се развива само неговия град!

Ми въведете закони за туристите идващи на алкохолен туризъм бе.Те затва идват - щот знаят че кат се напият могат да правят квот си искат.

Затова говорим да заменим алкохолния туризъм с културен туризъм, каза още Рашидов- eha мечти мечти мечти мечти мечти мечти

Ха,ха,ха.... мозайки, трупове, мухъл. От това ли ще се прави злато? Абе петрол, диаманти или алуминий, няма ли да изскочат при разкопките?

Аз пък първоначално прочетох, че "....лежи върху злото".

На Веждито НЕ му дреме за културата а за келепиреца и личната облага! Неслучайно синът му който по-образование е художник, сега е .... строителен бизнесмен.

Така, офиса на сина му, па и на Вежди е в кв.Витоша до Зоо-то близо... тия са такива гнусни мултаци и далавераджии... а псевдо-българският министър с турско име и идентичност, и далавераджия-милионер !

Римски мозайки по света дал Господ. Ако тоя мазен министър мисли, че туристически страни като, Тайланд, Египет, Тунис, Мароко са цъфнали от туризма, да вземе да си обръсне мустака.

Даже в щатите и Китай наскоро открили древни римски колизеуми, ама във всеки град.

В никой случай вероизповедания в светското училище!!!!!! Да слушат децата от православните мафиоти и ченгета от ДС от висшия клир начело с патриарха Максим ли?????? И какво ще научат?!?!?! Или пък мюсюлманските духовници у нас, до един издържани от крайните фундаменталисти, които поощряват кръвосмешения, многоженство, верска нетърпимост... Тях да ги дадем на АТАКА и Волен Сидеров предлагам!!!!!! НИКОГА ТОЗИ ПРЕДМЕТ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СВЕТСКОТО УЧИЛИЩЕ!!!!!! НЕКА НАПРАВЯТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ДУХОВНИТЕ ХРАМОВЕ И ТАМ ДА КАНЯТ ДЕЦАТА...

някои ще измести Батето

това е малоумна работа! центъра на София можеше спокойно да бъде разкопан целия, да се измести всичко настрани от основната част на града. разкопаните част щяха да се реставрират и това щеше да носи милиони (бих казал милиарди) левове годишно в хазната от туризъм. вярно, че щеше да излезне адски скъпо да се направи това, но инвестицията си заслужава. с промяната в няколко закона всичко щеше да дойде перфектно. жалко, че сме толкова смотан народ та не можем да оценим какво имаме...

Все си мисля, има специалисти, които са преценили всичко. Иначе е лесно да се хвърлят тъпи идей по форумите.

То от двадесет години все "специалисти" - демократи преценяват. Затова само пет милиона на златна земя едвам свързват двата края.

Рашидов, като лежи в/у злато защо културните институции, театри, софийска опера изнемогват и едвам свързват краищата. Я си погледни ресора стига си се завирал по катакомбите, като чели си оправил всички бакии.

театрите изнемогват не заради Вежди Рашидов, а защото новото поколение е деградирало, не чете, не ходи на театри и затъпява. ако хората (визирам тези под 25 години) имаха по-богата култура и четяха книги, то щяха на театър да ходят постоянно и щеше да има повече пари.

Какъв театър, какви артисти, какво имаме... А колко е билетчето? 50 лева - за тъпотии...

Римското наследство добре, но се изпада в някаква античномания. Гръкоманчетата археолози и архитектчета не говорят нищо за средновековното българско наследство. То дори и малко да е останало, не трябва ли да се експонира по подобаващ начин. Да не забравяме, че от Х в. насам този град е Български. Дори по време на византийската власт Средец е общобългарски център на поклонение тъй като тук са пренесени мощите на Св. Иван Рилски и стоят около 2 века в манастир, който се е намирал в района на джамията и банята. По всяка вероятност джамията е построена върху манастирската църква. Хубаво е античното минало, но все пак София е столица на България и българите и тяхното минало трябва да бъде показано по подобаващ начин.

преглатни го че повечето хъбаво което имате се далжи на гарците и ще ти олекне. както от древноста та чак до вазрождението. отиди в плвдив, арбанасите, мелник, варна па дано ти светне

Няма нищо за преглъщане гръкоманче. Нито Траките са гърци, нито Римляните са гърци, да не говорим за Ромейте (Византийците). Аз въобще не знам с какво пък може да се гордеят гърчулята с финикийското си писмо, с тракийските си богове, с арменските и сирийските строители на църкви във Византия, плагиати и крадци още от древността това са гърчаците в миналото и днес. Макар, че е смешно сегашната албано-славянско-турска смес населяваща т.нар държава гърция да се индетифицира с древна гърция. Добре, че беше Александър Македонски от трако-илирийско потекло да отвори и обогати малко атическите овчари и после римляните да доразвият това.

В реда на мислите на др.Рашидов за цивилизациите, само като си помисля какво би станало ако от тук бяха минали американците? Клондайк! Ами ако са минали и марсианците? Или тях ги държим за следващата метростанция?