В РУП – Девня е подаден сигнал от дежурен по завод “Полимери” АД, че за последните 3 денонощия неизвестен е откраднал три източника за йонизиращо радиоактивно лъчение, съобщи "Фокус".

Всички арестувани са безработни и вече осъждани или криминално проявени. Сред тях има младежи на 17 и на 19 г. Другите участници в групата са съответно на 32 и на 52 г. Крадците са от Девня, съобщи Стандарт Нюз. Предполага се, че има и други облъчени освен крадците. Това са членове на техните семейства.

В късния следобед опасните радиоактивни материали са поставени в специално хранилище под охрана, каза шефът на служба "Противопожарна безопасност” комисар Тихомир Тотев. Кметът на Девня е свикал Кризисния щаб с участието на началници на „Гражданска отбрана” и спасителни групи, както и с началника на РЗИ д-р Божанка Георгиева.

Откраднатите материали са радиоктивен изотоп -цезий 137.  Крадците са взели 3 големи оловни топки, всяка по 40-50 кг, за да ги предадат на "Вторични суровини". Цезият се намира в средата на всяка топка. Има съмнения за облъчени деца от семействата на крадците, които ще бъдат прегледани и по всяка вероятност хоспитализирани.

Миналата седмица от строеж в София бе откраднат изключително опасен уред гама-дефектоскоп с радиоактивен елемент.  Уредът бе намерен и за кражбата бе арестуван 23-годишният Николай Шишков.