Денонощно на ГКПП Дунав мост 2 при Видин - Калафат от миналата седмица има представител на Областна дирекция по безопасност на храните, който съвместно с Гранична полиция и митничари проверяват личния багаж на преминаващите да не внасят сурово свинско месо и продукти в страната.

Това са част от предприетите мерки за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете във Видин, съобщи на пресконференция днес доктор Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

В пресконференцията участва и областният управител Албена Георгиева, която посочи, че около огнището на заразата в квартал "Нов път" във Видин вече е изградена 3-километрова зона с контролно-пропускателни пунктове (КПП). Всички животни отглеждани в така наречения заден двор в тази зона ще бъдат евтаназирани по хуманен начин. В дворовете и около тях, където са отглеждани животните, ще се извърши дезинфекция. Освен КПП е започнало и изграждането на дезинфекционни пунктове. В тази зона попада и индустриална свинеферма с 3900 прасета, но досега взетите от там проби са отрицателни.

По-рано днес беше обявено, че във Видин е открито огнище на болестта африканска чума по свинете в ромския квартал "Нов път". Болестта е установена при взета проба от домашно прасе, отглеждано в заден двор.Изградена е и 10 километрова зона в която попадат 17 населени места от община Видин. В тази зона ще се извършват прегледи и кръвни проби за наличие на вируса. Близо 40 проби за наличие на болестта африканска чума са взети досега от свинеферми във Видин и по сигнали на гражданиq преди да бъде установена болестта в квартал "Нов път". Всичките са отрицателни, уточни Данков.