Проверките на ЕК по Механизма за сътрудничество за България и Румъния остават, предава БТА. От проекторезолюцията е отпаднало предложението да се призове за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка на ЕК за България и Румъния. Текстът е бил подкрепен от комисията по правни въпроси, но отхвърлен от водещата комисия по правосъдие и вътрешни работи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс потвърди днес пред Европейския парламент, че Европейската комисия предвижда да представи следващите доклади за състоянието на върховенството на закона в ЕС през юли.

"Върховенството на закона е основа за работата на ЕС и за взаимно доверие. Опазването му е обща отговорност - на институциите на ЕС, на националните власти - изпълнителни и правосъдни, на гражданското общество", добави той.

Рейндерс заяви, че ЕК ще продължи да използва всички средства, с които разполага, за да защитава законността и даде примери от последните месеци със заведените наказателни процедури срещу Малта и Кипър за т. нар. "златни паспорти".

Той добави, че продължават процедурите срещу Полша и Унгария и съобщи, че днес е изпратил писмо до Будапеща по повод спорния нов унгарски закон, свързан с ЛБГТ+ общността.

Утре предстои евродепутатите да гласуват резолюция, посветена на върховенството на правото, в която настояват да се въведат ясни изисквания и измерими показатели за отчитане на напредъка по отправяните от ЕК препоръки.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че има какво да се желае от докладите и препоръча всяка година напредъкът да бъде отчитан. Социалистите и демократите (СД) определиха докладите като "беззъби", защото не съдържат ясни препоръки и срокове за изпълнение.

От "Обнови Европа" настояха ЕК да оценява състоянието на правата на малцинствата, а Зелените отбелязаха, че ЕК не прави заключения и не предприема последващи действия. Според Зелените е необходимо за нарушителите да бъдат налагани бюджетни наказания, защото иначе безнаказаността насърчава автократизма.

Европейските консерватори и реформатори оправдаха установените нарушения на законността с националните различия в ЕС. Левите подкрепиха исканията за наказания и включване на правата на малцинствата в следващите доклади.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") от името на парламентарната комисия по правни въпроси изрази очакване докладите да включват съдържателно и ясно сравнение между националните правосъдни системи и оценки за равенството пред закона, наблюдение на основните права и правата на малцинствата.

Евродепутатът Петър Витанов (БСП/СД) заяви, че ЕК твърде дълго си е затваряла очите пред премиери от ЕНП, които тежко са злоупотребявали с властта, обграждали са се с олигархични кръгове, които са купували с европейски средства.

"Докато комисията описваше, или по-скоро прикриваше, ситуацията в България с витиевати фрази, САЩ наложиха най-мащабните санкции за един ден по закона "Магнитски" заради корупция, останала незабелязана в Брюксел. След 12 години управление на ГЕРБ и ЕНП в България, надявам се в следващия доклад да видим кого са корумпирали тези бизнесмени", добави той.