Най-често споменаваната форма на натиск е отказът на висшестоящи да поемат отговорност, а след това с еднаква тежест са изкуствените бюрократични спънки, натискът за отчитане на резултати и "чадърът" върху определени случаи.

Това показват данни от социологическо изследване "Мотивация на българския полицай", поръчано от Синдикалната федерация на служителите на МВР.
То е първото по рода си независимо изследване на сектор "Сигурност", заяви председателят на синдиката Валентин Попов, предаде БГНЕС.

По думите на Попов резултатите от проучването ще бъдат изпратени на президента, министъра на външните работи, на парламентарните групи, на европейските партньори и др.

"Целта бе да направим една снимка на мотивацията и условията на труд на полицейските служители, възможностите за кариерно развитие, наличието на нерегламентиран натиск върху тях и др.", заяви Стоян Михайлов от Агенцията за изследвания и консултации "Джънкшън България" , който представи резултатите от изследването. То е направено в края на миналата и началото на тази година сред 585 полицаи.
"Голямата част от тях са в активна възраст - между 30-40 г., преобладаващата част - с висше и средно-специално образование, доходите на домакинствата им са около средното – между 600 и 1200 лв.", уточни Михайлов.

"Полицаите отчитат, че възможностите да растат в кариерата не са свързани с техните лични качества и усилия. Имахме достатъчно данни, че мотивацията сред полицаите спада и вече е доста ниска, но искахме да имаме потвърждение на тази теза чрез изследването", добави Валентин Попов.

Според получените данни половината полицаи имат здравословни проблеми - 49%, близо една четвърт от тях имат хипертония, развита след постъпване в МВР, всеки десети имат язва или сърдечно-съдови заболявания, почти толкова са и с бъбречни заболявания.
Всеки седми полицай има по повече от едно хронично заболяване. 60% от полицаите не са ползвали болнични, а всеки пети е ползвал над 5 дни през последната година.

Служителите на реда не са доволни и от основната си заплата, заплащането на извънредния труд, както и от оборудването с облекла и обувки, техническото оборудване, бронежилетките и др. 

В изследването са включени полицаи от секторите "Гранична полиция", "Специализирани полицейски сили", "Охранителна полиция", "Криминална полиция" и "Борба с организираната престъпност".

В края на 2008 г. над 3000 полицаи излязоха на протест под формата на "пушене на цигара" под прозорците на вътрешния министър заради състоянието на системата, отношението на държавата към тяхната работа, условията на труд и ниското възнаграждение.

Три месеца по-късно над 6000 служители на реда излязоха на протестно шествие в центъра на София. Тогава те занесоха пред парламента голям черен ковчег, на капака и на долната част на който бе написано "МВР".